Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Divadlo Thália si premiérou hry Liliom pripomenie 45 rokov činnosti

Divadlo Thália v jubilejnej 45. sezóne uvedie hru Liliom od Molnára Ferenca. Prvú premiéru slávnostnej sezóny maďarskú klasiku Liliom režíruje slovenský režisér Ľubomír Vajdička. Herci si s režisérom výborne rozumejú aj napriek tomu, že Ľ. Vajdička nehovorí po maďarsky a niektorí herci nehovoria po slovensky. Foto: TASR/Milan Kapusta

V Thálii pri príležitosti výročia založenia divadla v ňom vo štvrtok otvoria výstavu Kelemen László a jeho doba, ktorá je venovaná zakladateľovi prvého maďarského divadelného súboru v Košiciach.

Košice 24. novembra (TASR) - Prvou premiérou divadla Thália v Košiciach v tejto sezóne bude vo štvrtok 27. novembra hra Liliom od Ferenca Molnára. Maďarské divadlo si ňou slávnostne pripomenie 45 rokov od svojho založenia. Zaujímavosťou je, že túto známu a obľúbenú maďarskú hru režíruje slovenský režisér Ľubomír Vajdička, ktorého divadlo oslovilo s ponukou na spoluprácu.

Hoci Vajdička už v minulosti s Tháliou spolupracoval, ako priznal, mal pri tejto hre určité obavy. "Je to, dá sa povedať, kultová hra maďarskej divadelnej literatúry, tak som mal určité obavy, či som ten vhodný adept. Tie obavy sa však rozplynuli práve preto, že mám veľmi dobrú skúsenosť z práce v divadle Thália, ktorá sa potvrdila aj pri tomto texte. Takže si myslím, že ten výsledok by nemal sklamať, snáď ani náročných divákov," povedal známy režisér pre TASR. To, že maďarčinu neovláda, nebolo podľa neho na prekážku. "Rozumieme si ľudsky, hoci niekedy si nerozumieme vzájomne jazyky, takže tam problém nie je nijaký," poznamenal s tým, že musel iba dávať omnoho väčší pozor na to, čo herci hovoria.



Podľa dramaturga divadla Miklósa Forgácsa otvára Vajdičkova réžia nové výklady alebo vrstvy hry, ktorá je veľmi zvláštnou tragikomédiou. "Je to niekedy melodráma, niekedy groteska a veľmi pekný emotívny ľudský príbeh," povedal pre TASR.

Pri príležitosti výročia založenia divadla v ňom vo štvrtok 27. novembra zároveň otvoria výstavu Kelemen László a jeho doba, ktorá je venovaná zakladateľovi prvého maďarského divadelného súboru v Košiciach. Návštevníci si budú môcť pozrieť aj minivýstavu približujúcu 45 rokov Divadla Thália.