Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Divadlo Thália v Košiciach uvedie Tragédiu človeka

Na snímke zľava riaditeľ divadla Thália Jozef Czajlik a herečka Stefánia Bencsík počas tlačovej konferencie k premiére hry Tragédia človeka od Imre Madácha v divadle Thália v Košiciach 11. marca 2024. Foto: TASR - Roman Hanc

V inscenácií hrá 12 hercov viac ako 50 postáv. Evu stvárňuje hosťujúca Stefánia Bencsík a postavu Adama zosobní hosťujúci Barnabás Balla.

Košice 11. marca (TASR) - Košické maďarské Divadlo Thália Szinház uvedie dramatickú báseň Imre Madácha s názvom Tragédia človeka. Premiéra inscenácie je naplánovaná na štvrtok (14. 3.) o 19.00 h. TASR o tom informovalo divadlo.

Naštudovanie Madáchovho diela považuje za najväčší počin aktuálnej sezóny. Ako divadlo pripomenulo, vlaňajšok bol oslavou 200. výročia jeho narodenia a od legendárneho prvého uvedenia Tragédie človeka uplynulo 140 rokov. Na október zas pripadá 160. výročie jeho úmrtia. Záväzkom predstavenia je paralela medzi súčasnosťou a Madáchovou víziou. Dramaturgom je Miklós Forgács, ktorý spolu s režisérom Karolom Rédlim pripravili košickú verziu textu, ktorú možno podľa divadla z určitého uhla pohľadu považovať za adaptáciu.



Podľa Forgácsa sa v diele vynárajú otázky ľudskej existencie, ako napríklad účel a zmysel bytia, či sú dejiny prešľapovaním na jednom mieste alebo nevyhnutným vývojom, otázka slobodnej vôle či predurčenia, v čom spočíva šťastie, vzťah medzi davom a jednotlivcom a ďalšie. "Je to legendárna hra z 19. storočia. Doteraz si nikto nie je istý, či ju samotný autor mienil ako divadelnú hru. Je to jedna z najzaujímavejších a najväčších výziev v maďarskej dramatickej spisbe. Ide o filozofické putovanie dejinami ľudstva, prierez ľudskou históriou," povedal pre TASR.

Ako uviedol Rédli, ide o tragické a depresívne dielo, ktoré je napísané s veľkým nadhľadom a napriek horkosti je pozitívne. "Musíme zostať naivní. A toto má pre mňa význam, že nech sa deje čokoľvek, všetko, čo Lucifer hovorí o tom, aká je štruktúra človeka mizerná, ale bojuje, nevzdáva sa, je pravdou. Pod všetkou špinou sa skrýva ľudské dobro a nesmieme sa vzdať," dodal.

V inscenácií hrá 12 hercov viac ako 50 postáv. Evu stvárňuje hosťujúca Stefánia Bencsík a postavu Adama zosobní hosťujúci Barnabás Balla.