Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Dňom maďarskej kultúry si pripomínajú Maďari zrod svojej hymny

Na budove maďarského parlamentu, ktorá je na budapeštianskom Kossuthovom námestí, je vyvesená už dlhšiu dobu iba maďarská (vpravo) a sikulská vlajka (vľavo) Foto: TASR/Ladislav Vallach

Básnik, politik a jazykovedec Ferenc Kölcsey vydal 22. januára 1823 svoju najvplyvnejšiu báseň Z búrlivých storočí maďarského ľudu, ktorej prvá sloha je textom štátnej hymny.

Budapešť 22. januára (TASR) - Výstavami, koncertmi a prednáškami doma i v zahraničí si dnes Maďari Dňom maďarskej kultúry pripomínajú zrod národnej hymny. Básnik, politik a jazykovedec Ferenc Kölcsey vydal 22. januára 1823 svoju najvplyvnejšiu báseň Z búrlivých storočí maďarského ľudu, ktorej prvá sloha je textom štátnej hymny. Deň maďarskej kultúry oslavujú od roku 1989.

V Budapešti na pôde Petöfiho literárneho múzea vystúpi s prejavom minister ľudských zdrojov Zoltán Balog, ktorý odovzdá tohtoročné literárne ocenenia.

Viaceré kultúrne inštitúcie, medzi nimi aj Národopisné múzeum, majú dnes pre záujemcov voľný vstup. Slávnostné podujatia pri tejto príležitosti pripravili aj v iných mestách Maďarska, ale aj vo Viedni, Belehrade, Bruseli, Naí Dillí, Istanbule, Káhire, Londýne, New Yorku, Štutgarte, Paríži, v Pekingu i v Bratislave.

V rámci iniciatívy Národ recituje spolu budú na piatich kontinentoch dnes opäť recitovať maďarské deti na základných a stredných školách v rovnakom čase prvú slohu Kölcseyho básne.

Hudbu maďarskej hymny zložil v roku 1844 Ferenc Erkel. Od roku 1989 je text hymny súčasťou maďarskej ústavy a v novom základnom zákone, ktorý vstúpil do platnosti 1. januára 2012, sa slovami hymny "Bože požehnaj Maďara" začína preambula ústavy.