Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Do Bratislavy opäť mieria poprední rómski umelci z viacerých krajín

Sprievod rómskych umelcov v rámci 7. ročníka festivalu International Gypsy Fest v Bratislave 8. augusta 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Od 29. do 31. júla sa predstavia na svetovom rómskom festivale Gypsy Fest.


Bratislava 5. júla (TASR) - Bratislava bude koncom júla po ôsmy raz hostiť popredných rómskych umelcov z Litvy, Lotyšska, Ruska, Švédska či Maďarska. Od 29. do 31. júla sa predstavia na svetovom rómskom festivale Gypsy Fest.

"Otváracím podujatím je rekonštrukcia rómsko-nerómskej svadby, čo je divadelné predstavenie. Diváci sa môžu tešiť na skvelé výkony profesionálnych rómskych a nerómskych hercov,"
priblížila hovorkyňa festivalu Monika Komorová.

Sprievodné podujatia sa uskutočnia na viacerých miestach v Bratislave. Každoročným lákadlom je defilé, čiže pestrofarebný sprievod rómskych umelcov.

Súčasťou festivalu bude aj divadelný workshop s názvom Roma Theatre Workshop. "Chceme dať šancu mládeži z rómskych osád, aby plnohodnotne využila svoj voľný čas. Za pomoci erudovaných tútorov získajú základy herectva. Vo svojej komunite si tak budú môcť založiť ochotnícky divadelný súbor," uviedla Komorová.

Aktuálny ročník je financovaný z dotácie Úradu vlády SR a Ministerstva kultúry SR. Podporil ho aj Bratislavský samosprávny kraj. Je súčasťou Bratislavského kultúrneho leta a Hradných slávností 2015.

Gypsy Fest patrí k štyrom najväčším rómskym festivalom na svete, na Slovensku sa organizuje od roku 2008. Za ten čas na ňom okrem slovenských interpretov vystúpili tiež umelci z Indie, Brazílie, Argentíny, Švédska, Španielska, Macedónska, Nemecka, Srbska, Rumunska, Rakúska, Poľska, Maďarska a Česka.