Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Do Mýtneho domčeka v Bratislave by sa mohlo vrátiť múzeum

Na snímke mýtny domček pri Starom moste v Bratislave. V rámci jeho prestavby sa uvažuje o jeho odsune.Kedysi vňom bývali strážcovia, ktorí vyberali mýto, kým počas druhej svetovej vojny tu boli colnice. Foto: TASR - Tomáš Halász

Návštevníci najmenšieho slovenského múzea mohli vidieť, ako vyzerala pracovňa colníka v 30. rokoch minulého storočia. K vzácnym predmetom patrilo aj pôvodné sako rakúsko-uhorského financa z roku 1905.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Do objektu bývalej colnice pri novootvorenom bratislavskom Starom moste by sa mohlo znovu nasťahovať Múzeum colníctva a finančnej správy. Najmenšie slovenské múzeum sídlilo v priestoroch Mýtneho domčeka od roku 2012. Finančná správa požiadala Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy o opätovný dlhodobý prenájom objektu. TASR o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

"Žiadosť o zriadenie múzea, podpísanú prezidentom finančnej správy Františkom Imreczem, zaregistrovali na magistráte začiatkom júla. Oddelenie nájmov majetku vyhodnocuje v súčasnosti majetkovo-právne informácie a následne zozbiera stanoviská dotknutých oddelení magistrátu. Potom pripraví materiál na schválenie nájmu do orgánov mesta," uviedla Macíková.

V priestoroch Mýtneho domu sídlil v rokoch 1890-1944 Úrad potravnej dane na čiare, ktorú zabezpečovala finančná stráž v rámci Generálneho finančného riaditeľstva so sídlom v Bratislave. V rokoch 1918–1919 a 1939–1945 tu bola colnica. Historický objekt zrenovovali členovia Spolku histórie colníctva a finančnej správy tak, aby v máji 2012 mohli privítať prvých návštevníkov. Pre rekonštrukciu Starého mosta však muselo múzeum v marci 2014 pozastaviť svoju prevádzku.

Návštevníci najmenšieho slovenského múzea mohli vidieť, ako vyzerala pracovňa colníka v 30. rokoch minulého storočia. K vzácnym predmetom patrilo aj pôvodné sako rakúsko-uhorského financa z roku 1905. Súčasťou návštevy boli aj ukážky práce s colníckym drôtom, olovkami a kliešťami. V niektorých historických uniformách sa mohli návštevníci aj vyfotografovať. K najzaujímavejším exponátom múzea patria aj rôzne predmety, ktoré colníci zadržali v minulých rokoch – falzifikáty rôznych značiek, cigarety, alkohol či iný pašovaný tovar. Návštevníci mohli získať okrem pamätnej pečiatky múzea aj colnícke pečiatky z rôznych období do vlastných turistických a cestovných dokladov i do návštevníckeho pasu vydaného múzeom.