Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Do hereckého neba odišla ďalšia legenda, zomrel Ľubo Gregor

Ľubomír Gregor Foto: TASR/Michal Svítok

Herec Ľubo Gregor sa narodil 19. júla 1943 v Žiline.

Bratislava 17. november (TASR/Tablet.TV) - Vo veku 73 rokov zomrel dnes ráno v Bratislave slovenský herec Ľubo Gregor, zakladateľ divadla Korzo '90, ktoré je dnes známe ako Divadlo Astorka. Na svojom webe o tom informuje denník Nový čas.

Gregora v septembri hospitalizovali v Národného ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave. Dôvodom bol masívny infarkt a pridružená vážna cievna mozgová príhoda. V nemocnici sa podrobil operácii srdca.

Ľubo Gregor sa narodil 19. júla 1943 v Žiline. V roku 1964 absolvoval štúdium herectva na VŠMU v Bratislave. V rokoch 1964-65 bol členom Divadla P. Jilemnického v Žiline. Roky 1967 až 1968 strávil v Krajovom divadle Nitra. V rokoch 1968 až 1971 bol v jadre Činoherného súboru Divadelného štúdia v Bratislave, ktorý pôsobil v miniatúrnych priestoroch v Divadle na Korze. Tento súbor s vyhraneným divadelným jazykom a generačnou jednoliatosťou bol v tom období výnimočným telesom s dôrazom na priamy občiansky a spoločenský apel do hľadiska. Po zrušení Divadla na Korze sa Gregor v roku 1972 stal členom Poetického súboru Novej scény v Bratislave.

Na snímke zľava herci Vlado Černý, Zita Fuková a Ľubo Gregor na tlačovej konferencii pred premiérou hry izraelského dramatika Hanocha Levina Život je taký v Divadle Astorka Korzo´90 v Bratislave 6. júna 2016.
Foto: TASR/Dano Veselský


Vytvoril prevažne kľúčové postavy v komediálnom i vážnom repertoári. Ťažiskom jeho tvorby je divadlo. Stvárnil Ževakina v Ženbe (1969), Vosmibratova v Lese (1971), Baróna di Ripafratta v Mirandolíne (1973), Tampaga v Divadle zázrakov (1974), Galy Gaya v hre Muž ako muž (1975) a Jeana v Slečne Júlii (1976). Ďalšie postavy zobrazil v dielach Tanec nad plačom, Kontesa a pechotný dôstojník, Pomocník, Šľachtické hniezdo, Muž, ktorý nikdy neklamal, Jánošík podľa Vivaldiho, Búrka a ďalších. Na javisku Novej scény stvárnil postavu V. I. Lenina v diele Kremeľský orloj a v SND Veliteľa v Pokuse o lietanie.

Film mu dal málo príležitostí uplatniť svoje ironické, ku komike inklinujúce herectvo. Hral vo filmoch Cnostný Metod (1979), Lev Tolstoj (1984), O sláve a tráve (1984), Akcia Edelstein (1986).




V rokoch 1991-1995 bol hercom a riaditeľom Divadla Astorka Korzo '90. V roku 1995 sa stal riaditeľom Centra umeleckej tvorby v Markíze. Počas pôsobenia v tomto médiu pripravoval a moderoval reláciu Erotický salón GLP, účinkoval v seriáli Silvánovci, Veľké srdce či Pevnosť Boyard. Ľubo Gregor dal hlas aj viacerým postavám v zahraničných filmoch. Za dabing Luisa de Funes vo filme Aventures de Rabbi Jacob dostal v roku 1997 ocenenie Zlatá slučka. Je autorom kníh Za kulisou Markízy a Astorka - divadlo, ktoré nikto nechcel. V časopise TELE plus uverejňoval seriál Holografy Ľuba Gregora alebo spomienky zachytené vlastnou rukou (v. r.).

Na snímke z generálky 9. januára 2002 je vľavo Ľubo Gregor v úlohe Horna a Thiery Eban ako Albury
Foto: TASR - S. Písecký


Na snímke herec Ľubo Gregor počas tlačovej konferencie pred premiérou hry izraelského dramatika Hanocha Levina Život je taký v Divadle Astorka Korzo´90 v Bratislave 6. júna 2016.
Foto: TASR/Dano Veselský


Na snímke herec Ľubo Gregor.
Foto: TASR - Martin Baumann