Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Do hudby nepatrí súťaživosť, tvrdí Ľuboslav Petruška

Na snímke členovia kapely Chiki liki tu-a, zľava Ľuboslav Petruška, Tomáš Višňovský a Martin Višňovský. Foto: TASR/Martin Palkovič

Pre hudobníkov sú spolupráce v rôznych kapelách a s rôznymi ľuďmi prirodzené.


Piešťany 13. augusta (TASR) – Na piešťanskom letisku sa počas druhého dňa (12.8.) festivalu Grape objavila aj rock'n'rollová skupina Satin Lead. Jej spevák Ľuboslav Petruška je známy najmä z prešovskej formácie Chiki Liki Tu-a alebo vďaka spolupráci so skupinou Korben Dallas.

Kapela Satin Lead existuje viac ako desať rokov napriek tomu, že aktívne hráva len posledné tri roky. Podľa slov Petrušku, okolo ktorého je skupina združená, ostatných desať rokov išlo o rozšírenú predprípravu tohto projektu. "Zo skupín, v ktorých pôsobím, je pre mňa práve Satin Lead najosobnejšia. Mám v nej najväčší vklad a aj textovú stránku tvorím z najväčšej časti ja," vysvetlil hudobník. Dodal, že každá zo skupín má odlišný zvuk a žáner a nedajú sa navzájom porovnávať.

Pre hudobníkov sú spolupráce v rôznych kapelách a s rôznymi ľuďmi prirodzené. "Práve v týchto skupinách hrajú odlišní ľudia, ktorí sú veľké individuality a sú dostatočne otvorení na to, aby mohli takéto zoskupenia vznikať. Všetci sa navzájom tolerujú a rešpektujú. Do hudby nepatrí súťaživosť," vysvetlil spevák kapely Satin Lead. Koncertovanie s troma kapelami je pre hudobníka najmä časovo náročné, ale hovorí, že stíhať sa to dá. "Ide najmä o nastavenie štandardov, ktoré človek má. Ale pre mňa je práve toto život," doplnil.

Na Grape festivale sa kapela v zoskupení Petruška, Tomáš Urban, Peter Horváth a Radoslav Hanzel predstavila po prvý raz, no líder skupiny tu už vystupoval. "Ako účastník som si to ešte nemal možnosť užiť, koniec koncov na to nemám veľmi čas, ale koncerty boli po minulé roky super," zhodnotil Petruška. Na hodinovom koncerte Satin Lead odznelo 12 skladieb, pričom diváci majú možnosť poznať len päť z nich, ktoré sa nachádzajú na EP, ktoré vyšlo v roku 2015. "Väčšinu pesničiek budú poznať len diváci, ktorí už náš koncert videli. Tohto roku sme však nahrávali platňu, ktorá je ešte na mixážnom pulte," povedal spevák. Vydanie novej platne predpokladá približne na Vianoce.