Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

VIDEO: Režisér filmu Rodinné šťastie získal za svoje herectvo cenu

Na archívnej snímke maďarský filmár Szabolcs Hajdu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Do štyroch zo šiestich postáv obsadil seba a ďalších troch členov svojej rodiny. Szabolcs Hajdu však film nevníma ako autobiografický.

Bratislava 16. februára (TASR) - Film Rodinné šťastie od maďarského tvorcu Szabolcsa Hajdu očaril minulý rok na MFF Karlove Vary natoľko, že si odniesol hlavnú cenu festivalu a tiež cenu za najlepší mužský herecký výkon. Odo dnes vstupuje do slovenskej kinodistribúcie.

Najnovšia snímka S. Hajdu ukazuje nám všetkým dobre známu situáciu, keď nás okolnosti donútia ubytovať príbuzných u seba doma, čo nie je práve rodinná idylka. Stačí chvíľa a jeden je podráždený, druhý ukrivdený a tretí závidí auto. To zobrazuje aj film Rodinné šťastie. S pribúdajúcim počtom dní strávených v jednom byte graduje výbušná situácia do sledu vtipných, dramatických aj absurdne banálnych historiek. Až sa nakoniec ukáže, že toho, kto vám najviac liezol na nervy, máte vlastne veľmi radi.

"Snažíme sa rozprávať o sebe. O našich túžbach, pochybnostiach a starostiach, o každodennom živote, rodine, deťoch a rodičoch. Možnože, keď hovoríme o sebe, hovoríme zároveň aj o ostatných. Naše problémy sú podobné," poznamenal k snímke režisér.



Film vznikol za minimálne náklady aj vďaka tomu, že za kamerou sa striedali študenti Hajdu, nakrúcalo sa v jeho byte a do štyroch zo šiestich postáv obsadil seba a ďalších troch členov svojej rodiny. Film však nevníma ako autobiografický: "Náš život bol iba inšpiráciou, objavilo sa tam niekoľko motívov a tém, ktorými sme sa sami zaoberali - ako výchova detí či život s rodinou v cudzine. Ale inak je film poskladaný z príbehov ďalších a ďalších párov."

Hajdu sa zhostil hlavnej úlohy a z Karlových Varov si odniesol nielen cenu za najlepší film, získal tiež ocenenie za svoj herecký výkon. "Ja vždy pracujem tak, že si sám seba predstavujem pred kamerou, a tým pádom bolo pre mňa hranie prirodzené. Len som tam teraz naozaj stál. Ale ocenenie za najlepší herecký výkon ma nesmierne prekvapilo. Nepovažujem sa za herca," povedal po získaní ceny.

Rodinné šťastie uvádza do kín Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK), ktorá pred dvoma rokmi uviedla aj snímku S. Hajdu Mirage v hlavnej úlohe s Isaachom de Bankolé. TASR informovala PR manažérka ASFK Martina Pašteková.