Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Kultúra

Do kín vstupuje dokument o fínskom architektovi A. Aaltovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Snímka rozpráva o histórii modernizmu aj prostredníctvom stretnutí s Rockefellermi, Le Corbusierom a Lászlóm Moholy-Nagyom.

Bratislava 2. februára (TASR) - Program slovenských kín spestrí tento týždeň dokumentárny film Aalto architektúra emócií. Rozpráva o tom, ako premýšľal a tvoril jeden z najvýznamnejších moderných architektov Alvar Aalto. Film režisérky Virpi Suutari preniká do kreatívnych procesov slávneho Fína, v ktorého diele sa prelína funkcionalizmus s organickým dizajnom inšpirovaným prírodou. TASR o tom informovala spoločnosť Filmtopia, ktorá snímku uvádza do kinodistribúcie od 3. februára.

Dokumentárny film po prvý raz odhalí intímny, milostný príbeh Alvara a jeho ženy, architektky Ainy Aalto, ktorá bola neprehliadnuteľnou súčasťou ich tvorivého dua. Rozpovie príbeh ich ikonických stavieb rozmiestnených po celom svete. Od rodného Fínska, cez Rusko, New York, Paríž alebo Benátky.

Snímka rozpráva o histórii modernizmu aj prostredníctvom stretnutí s Rockefellermi, Le Corbusierom a Lászlóm Moholy-Nagyom. "Dokument prepája zábavu a informácie, súčasný filmový materiál a vzácne, doteraz nezverejnené archívne zábery. Protagonisti dôverne rozprávajú príbeh prostredníctvom milostnej korešpondencie manželov," približuje distribučná spoločnosť film založený na dôkladnom zbere dát, vystupujú v ňom očití svedkovia a uznávaní vedci z celého sveta.

Predčasná smrť manželky Alvara nesmierne zasiahla. Po čase sa opäť oženil. S architektkou Elissou Aalto prežil v 50. rokoch 20. storočia jedno zo svojich najvýznamnejších profesionálnych období. "Aalto bol architektom senzuality a emócií, možno i erotický architekt, na ktorého stavby sa nielen pozerá, ale aj skúmavo hľadí. Chcela som o Aaltovi nakrútiť film, pretože môj detský vnem z jeho priestorov formoval moje predstavy o estetickej harmónii a dobrej architektúre," komentovala zrod snímky jej režisérka Virpi Suutari. "Zároveň som si uvedomila, že o Aaltovi doteraz nikto jeden súhrnný film nenakrútil. Začala som snívať o filme, ktorý by bol o kráse, ľudskosti, hravosti a šarme," dodala.

Link na trailer: