Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Do kín vstupuje film o životnej púti spisovateľa Paula Coelha

Na snímke spisovateľ Paulo Coelho Foto: TASR/AP

Hlavným zdrojom inšpirácie pre Coelhove romány je jeho vlastný život.

Bratislava 2. júla (TASR) - Do slovenskej kinodistribúcie dnes oficiálne vstupuje Pútnik - najlepší príbeh Paula Coelha (Nao Pare na Pista: A Melhor Historia de Paulo Coelho). Brazílsko-španielsky film režiséra Daniela Augusta rozpráva o živote jedného z najznámejších a najpredávanejších spisovateľov všetkých dôb. Po celom svete sa predalo vyše 165 miliónov výtlačkov jeho kníh. Coelhove romány boli preložené do 80 jazykov a publikované vo viac ako 150 krajinách. Ale jeho dospievanie nebolo tak priamočiare a ľahké ako súhrn jeho spisovateľských úspechov. Coelhova mladícka bilancia by znela: pokus o samovraždu, tri pobyty v ústave pre duševne chorých a tvrdé strety vo všetkých predstaviteľných konfliktoch.

Rebelskú mladosť prežil Paulo Coelho v Brazílii v 60. a 70. rokoch, teda v priestore času stojacom medzi dobrom a zlom. Nepochopený chlapec a rebelujúci mladík sa zmenil v muža, ktorý si ide za svojím snom - stať sa slávnym a uznávaným spisovateľom. Snímka hovorí o úžasnej životnej ceste Paula Coelha, na ktorej konci sa zrodil rozprávač príbehu fascinujúci milióny čitateľov.

Hlavným zdrojom inšpirácie pre Coelhove romány je jeho vlastný život. Autor knihy Pútnik z Compostely (Mágov denník) a Alchymista je bezpochyby celosvetovou celebritou, ale len málokto vie, že príbeh jeho života je lepší ako fikcia. Paulo flirtoval so smrťou, unikol z hranice, za ktorou je už len šialenstvo, experimentoval s drogami, prežil muky, trpel a radoval sa z lásky, spoluvytváral históriu brazílskeho rokenrolu, ale predovšetkým sa nikdy nevzdal svojho najväčšieho sna - triumfovať ako spisovateľ.

Film s dobrou hudbou a hereckými výkonmi je vlastne recenziou, môže zaujať aj divákov, ktorí sa ku knihám Paula Coelha zatiaľ nedostali a o slávnom spisovateľovi len počuli. Príťažlivý je tým, že okrem odkazov na knižné diela ponúka netradičný postoj k životu a "hľadanie správnej cesty". Tí, čo v letnom období zavítajú do kina na Pútnika, sa rozhodne nebudú nudiť.

Životopisnú drámu Pútnik - najlepší príbeh Paula Coelha prináša do kín od štvrtka 2. júla distribučná spoločnosť Barracuda Movie.