Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Do Medzinárodného dňa frankofónie sa zapojilo aj Slovensko

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Do osláv francúzskeho jazyka a kultúry sa zapojilo aj Slovensko - Mesiacom frankofónie. Ten sa začal 27. februára v Starej tržnici v Bratislave Frankofónnym trhom.

Paríž 20. marca (TASR) - Každý rok 20. marca slávi Medzinárodný deň frankofónie 274 miliónov francúzsky hovoriacich ľudí na piatich kontinentoch. Do programu osláv tohto dňa sa dostávajú súťaže, divadelné predstavenia, filmové festivaly, literárne stretnutia, gastronomické podujatia, ale aj výstavy. Medzinárodný deň frankofónie sa stal oslavou francúzskeho jazyka, solidarity a dialógu medzi kultúrami. Medzinárodná organizácia frankofónie (OIF) na svojej internetovej stránke každý rok zaznamenáva tisíce aktivít vo vyše 80 štátoch sveta pri príležitosti tohto dňa.

Do osláv francúzskeho jazyka a kultúry sa zapojilo aj Slovensko - Mesiacom frankofónie. Ten sa začal 27. februára v Starej tržnici v Bratislave Frankofónnym trhom. Ako vlani aj v tomto roku veľvyslanectvá Francúzskej republiky, Belgického kráľovstva, Švajčiarskej konfederácie, Kanady, Rumunska ponúkali rôzne výrobky, ale prezentovali aj svoj program. Počas Mesiaca frankofónie sa v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach uskutoční približne tridsať frankofónnych kultúrnych podujatí. Do projektu sa zapojili veľvyslanectvá členských a pozorovateľských krajín Medzinárodnej organizácie frankofónie (OIF), partnermi Mesiaca frankofónie na Slovensku v roku 2016 sú Švajčiarsko, Kanada, Írsko, Rumunsko, Belgicko, Maďarsko, Chorvátsko a Bulharsko.

Deň francúzskeho jazyka si 20. marca zvyčajne pripomína aj Organizácia Spojených národov. OSN v roku 2010 zaviedla oslavu šiestich svojich oficiálnych jazykov, aby potvrdila viacjazyčnosť a najmä kultúrnu rozmanitosť. Francúzštine, ktorá bola v 19. storočí jazykom diplomacie, patrí v súčasnosti stále osobitné miesto v OSN. Francúzština nie je len jeden z oficiálnych jazykov OSN, ale aj jeden z dvoch pracovných jazykov Sekretariátu OSN, uviedla svetová organizácia na svojej webovej stránke.

Termín Medzinárodného dňa frankofónie sa vzťahuje na 20. marec 1970, keď v nigerskom meste Niamey podpísali zmluvu o založení Agentúry pre kultúrnu a technickú spoluprácu (ACCT), ktorá sa stala základom pre súčasnú Medzinárodnú organizáciu frankofónie (OIF).

Na celom svete sú pripravené stovky podujatí - festivaly frankofónneho filmu, dni otvorených dverí v knižniciach, súťaže vo francúzskom jazyku, či koncerty frankofónnej hudby.

V rámci Medzinárodného dňa frankofónie sa aj v roku 2016 koná týždeň francúzskeho jazyka a frankofónie, a to v čase 12. - 20. marca. V tomto roku je zameraný na rôznosť vyjadrovania vo francúzštine: od Bruselu po Montreal, od Ženevy po Kinshasu, od Paríža po Marseille. K týždňu sa pripájajú aj knižnice, mediatéky, pre návštevníkov a záujemcov boli a ešte sú pripravené stretnutia s autormi, animácie pre deti, aktivity zamerané na zdôraznenie hodnoty knižných a písaných diel.

V súčasnosti vyše 70 miliónov francúzsky hovoriacich (frankofónnych) ľudí žije v Európe a okolo 52 miliónov obyvateľov európskeho kontinentu je schopných komunikovať po francúzsky. Na svete existuje približne 900.000 učiteľov francúzskeho jazyka. Spolu s angličtinou je francúzština jediný jazyk, ktorým sa hovorí na piatich svetadieloch. Francúzština je štvrtým najčastejšie používaným jazykom na svetovej počítačovej sieti.

Televízna stanica TV5MONDE patrí medzi tri najväčšie televízne svetové stanice. Programy šíri do takmer 220 miliónov rodín v približne 200 krajinách sveta vrátane Slovenska.

V Európskej únii je francúzština druhým najčastejšie používaným jazykom po angličtine.

Medzinárodnú organizáciu frankofónie (OIF) tvorí 54 členských štátov a vlád, ďalších 23 štátov - vrátane Slovenska - je zaradených medzi pozorovateľov a tri štáty sú jej pridruženými členmi. Jedným z cieľom OIF je prispievať k zlepšovaniu životnej úrovne národov tým, že im pomáha stať sa hráčom svojho vlastného rozvoja. Od januára 2015 je generálnou tajomníčkou OIF Michaëlle Jean.