Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Kultúra

Do Noci múzeí a galérií sa zapoja aj inštitúcie v Lučenci a Fiľakove

Na archívnej snímke Perényiho bašta Fiľakovského hradu v okrese Lučenec Foto: TASR - Branislav Caban

Na Fiľakovskom hrade sa zas uskutoční vernisáž výstavy venovanej básnikovi Sándorovi Petőfimu.

Lučenec/Fiľakovo 11. mája (TASR) - Do tohtoročnej Noci múzeí a galérií sa zapoja aj kultúrne inštitúcie v okrese Lučenec. Sprievodný program k podujatiu pripravilo Novohradské múzeum a galéria (MMG), Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF) počas sobotňajšieho (13. 5.) večera sprístupní dve nové výstavy.

NMG v Lučenci počas noci múzeí návštevníkom predstaví stálu expozíciu Poklady minulosti cez detaily vystavených artefaktov, verejnosť tiež bude môcť navštíviť aktuálne výstavy Petőfi 200: Básnik s ohnivou dušou a Palócke poklady. Aktuálny ročník podujatia sa v NMG zameria najmä na aktivity pre rodiny s deťmi.

"Predstavíme nové koncepty pripravovaných zážitkových aktivít k výstavám," priblížila za múzeum Diana Lajzová. Konať sa bude i Remeselný dvor, komentované prehliadky výstav, pripravená bude i čitáreň, kaligrafické cvičenia či aktivity pre deti.

Vo Fiľakove počas noci múzeí verejnosti predstavia dve nové výstavy. V Mestskom vlastivednom múzeu to bude výstava Krajiny svetla prešovského maliara a grafika Kamila Juraška. Na Fiľakovskom hrade sa zas uskutoční vernisáž výstavy venovanej básnikovi Sándorovi Petőfimu, ktorá je súčasťou reťazca výstav s názvom Po stopách Petőfiho v Gemeri a Novohrade usporiadaného pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia.

"Fiľakovská výstava prezentuje slovenské korene básnika, jeho vzťahy s predstaviteľmi slovenského národného hnutia v 19. storočí, vzťah k slovenskému národu a svojmu pôvodu, slovenské preklady jeho básní, ako i miesto v slovenskej kultúre a v školstve. Oboznámi záujemcov aj s okolnosťami jeho návštevy vo Fiľakove a priblíži dobové prostredie, ktoré tu v tom čase mohol zažiť," priblížilo HMF s tým, že na Fiľakovskom hrade budú na návštevníkov v rámci podujatia čakať i viaceré sprievodné aktivity.