Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Kultúra

Do Rozprávok pre malé Pastelky zapoja nádejných dabingových hercov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Iniciátori očakávajú, že Rozprávky pre malé Pastelky sa po získaní nových partnerov môžu stať zaujímavým fenoménom, ktorý vytvorí akúsi audio knižnicu.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Rozprávky pre malé Pastelky spojili Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) a dizajnové štúdio CODES Brand House. Do projektu na podporu verejnej zbierky Biela pastelka zapoja nádejných dabingových protagonistov i študentov kurzu Slučka. Prvá rozprávka z cyklu má názov Ježibaba Brunhylda sa nikdy nepolepší, ktorej autorom je Václav Šuplata. Po jej vypočutí je možné prispieť prostredníctvom darcovskej SMS na spomínanú verejnú zbierku.

Režisérom a dramaturgom projektu je Tibor Frlajs. Hudobné podklady do projektu venoval slovenský harfista žijúci vo Viedni, Michal Matejčík. "Hľadali sme spôsob, ako sa dotknúť aj ľudí, ktorí výsledky našej práce vidieť nemôžu. Preto sme sa zamerali na deti so zdravotným postihnutím zasahujúcim oblasť zraku s cieľom zvýšiť pre ne mieru solidarity a pomoci," vysvetľuje Milan Jursa z dizajnového štúdia, ktoré sa rozhodlo rozšíriť marketingový koncept zbierky Biela pastelka a oprieť ho o autentickú audiovizuálnu tvorbu. "Deti, ktoré trpia na ochorenia zraku v rôznom štádiu rozvoja, zaslúžia si projekt s dlhodobou udržateľnosťou," podčiarkol.

Iniciátori očakávajú, že Rozprávky pre malé Pastelky sa po získaní nových partnerov môžu stať zaujímavým fenoménom, ktorý vytvorí akúsi audio knižnicu. Jej tvorcami budú nádejní voiceover protagonisti pod vedením profesionálov. Knižnica má nadviazať na tvorbu pre nevidiacich, ktorá je dnes súčasťou Digitálnej knižnice spravovanej Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči.

Frekventanti kurzu Slučka sa chystajú v nasledujúcich týždňoch pripravovať so zhruba mesačnou periodicitou pre deti so zrakovým postihnutím autorské diela (krátke rozprávky i poviedky) pod profesionálnym režijným vedením. Mladí herci sa budú podieľať na realizácii projektu bez nároku na honorár. "Vyskúšajú si niečo nové a pritom zažijú aj zábavu, a napokon, prispejú svojím záujmom o hlasové herectvo aj na filantropický koncept, ktorý má jasne definovaného adresáta," dodal Frlajs.

"Milé rozprávky potešia všetky deti bez rozdielu. A pokiaľ sa po jej vypočutí rozhodnú ešte niekoho potešiť a pomôcť mu tým, že prispejú prostredníctvom SMS na konto verejnej zbierky, potešia nás a najmä ľudí so zrakovým postihnutím, ktorým Biela pastelka pomáha žiť plnohodnotný život,“ uzavrela PR manažérka ÚNSS Eliška Fričová.