Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Dokument Korupčná výchova premietnu na festivale Pohoda

Festival Pohoda, archívne foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Film režiséra Róberta Švedu je o korupcii v našom školstve a zatiaľ ho mohli vidieť len diváci na Febiofeste, kde mal premiéru.

Bratislava 3. júla (TASR) - Pilotný film pripravovanej série televíznych dokumentov Korupčná výchova uvedú na festivale Pohoda. Návštevníci ho budú môcť vidieť na trenčianskom letisku v sobotu 8. júla o 19.00 v stane .týždňa. Film režiséra Róberta Švedu je o korupcii v našom školstve a zatiaľ ho mohli vidieť len diváci na Febiofeste, kde mal premiéru. Séria siedmich samostatných dokumentov s názvom Biele vrany a hrdinovia medzi nami sa zaoberá kľúčovými otázkami súčasnej spoločnosti. Na obrazovky verejnoprávnej televízie sa dostane začiatkom roku 2018.

Korupčná výchova rozpráva o tom, čo prežívajú slovenskí whistlebloweri, keď sa nekalosti dejú tam, kde právo, demokracia a kresťanské hodnoty figurujú priamo v názve inštitúcie. Ide o komplikovaný boj za uznanie celospoločenského prospechu varovného signálu individuálneho hrdinu. Podľa Prieskumu svetového ekonomického fóra z roku 2016 je totiž Slovensko v zahraničí vnímané ako druhá najskorumpovanejšia krajina rozvinutého sveta.

Takmer polhodinové dokumenty šiestich režisérov z uvedenej série sú venované konkrétnym hrdinom ako pozitívnym príkladom občianskej statočnosti. Hovoria o prešľapoch inštitúcií aj jednotlivcov, ale najmä o hľadaní možnosti nápravy. Chcú upozorniť na princípy solidarity, zodpovednosti, spoločenského dobra, dôstojnosti a jedinečnosti každej ľudskej osoby. Film Lenky Moravčíkovej sa venuje otázke, prečo majú slovenskí občania za rovnaké peniaze ako okolité štáty menej zdravia. Režisérka Barbora Sliepková skúma, ako sa zakorenený strach z cudzieho stáva nástrojom manipulácie s verejnosťou. Dominik Jursa hľadá v téme odlivu mozgov odpoveď na otázku, ako môže nová generácia pomôcť vybudovať lepšiu krajinu. Film Mareka Franka sa zaoberá opakovaným zlyhávaním štátu v ochrane detí pred násilím, ústrednou témou snímky Leny Kušnierikovej sú občianske práva a odvaha za ne bojovať. Róbert Šveda sa vracia k téme korupcie pri devastácii životného prostredia.

"V prvej fáze distribúcie je séria určená divákom verejnoprávneho RTVS. Následne majú tvorcovia ambíciu predstaviť filmy mladým divákom v školách, a to vo forme špecificky zameraných premietaní spojených s diskusiami," TASR informovala za tvorcov projektu Biele vrany a hrdinovia medzi nami Zuzana Golianová.

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Od roku 2008 ju udeľujú Aliancia Fair-play a Via Iuris.