Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Dôležitosť autorských práv pre budúcnosť Európy

Foto: SOZA

Ministri kultúry krajín Európskej únie zdôrazňujú dôležitosť autorských práv pre budúcnosť Európy a jednotný digitálny trh.

Bratislava 20. apríla (OTS) - Spoločné deklarácie zdôrazňujú kľúčovú úlohu, ktorú autorské práva zohrávajú pri podpore kultúrnej rôznorodosti, kreativity a novátorstva, berúc do úvahy technologické inovácie a zmeny obchodných modelov v digitálnom prostredí.

Odvetvia kultúry dnes okrem kultúrnej rozmanitosti prinášajú Európe konkurencieschopnosť, rast a zamestnanosť, čo potvrdzuje aj minuloročná štúdia spoločnosti EY o prínose kultúrneho a kreatívneho priemyslu, podľa ktorej je tento priemysel s obratom 535,9 miliárd Eur a 7 miliónmi pracovných miest v EÚ porovnateľný so segmentom reštaurácií a pohostinstiev, pričom generuje 2,5-krát vyššiu zamestnanosť ako napr. automobilový priemysel.

Autorské práva sú jednou z hlavných tém európskej politickej agendy v nadchádzajúcom období o čom svedčí aj avizované zverejnenie Stratégie pre jednotný digitálny trh z dielne Európskej komisie v priebehu mája 2015. Stratégia sa pod vedením Andrusa Ansipa, podpredsedu Európskej komisie pre digitálny jednotný trh venuje predovšetkým lepšiemu prístupu k digitálnym tovarom a službám pre európskych spotrebiteľov vrátane uľahčenia cezhraničného elektronického obchodu, zjednodušenému režimu DPH pri cezhraničných aktivitách a modernizácii autorských práv.

Francúzsko-talianska a francúzsko-nemecká deklarácia sa spoločne sústreďujú na potrebu vytvorenia mechanizmov, ktoré zabezpečia, že ochrana autorských práv bude integrálnou súčasťou jednotného digitálneho trhu. Francúzsko a Nemecko potvrdzujú, že autorské práva sú dôležitým stimulom zamestnanosti a hospodárskeho rastu, pričom autorom a umelcom má byť garantovaný zodpovedajúci podiel na príjmoch z použitia ich diel aj v digitálnom prostredí.

Jednou z ústredných postáv pri podpise deklarácií o francúzsko-nemeckej a francúzsko-talianskej spolupráci v oblasti kultúrnych a autorských práv v apríli tohto roka bola Fleur Pellerinová, Ministerka kultúry a komunikácie Francúzskej republika, spoločne s Heiko Maasom, Federálnym ministrom spravodlivosti a ochrany spotrebiteľov Spolkovej republiky Nemecko a Dariom Franceschinim, Ministrom pre kultúrne dedičstvo, kultúrne aktivity a cestovný ruch Talianskej republiky.

Deklarácie požadujú, aby Európska únia uznala kultúru, ako aj kultúrne dedičstvo za ústredný prvok európskeho projektu a brala ich do úvahy vo všetkých koncepciách a iniciatívach, ktoré riadi.

Spoločné deklarácie zaväzujú signatárske krajiny k propagácii a zabezpečeniu prístupu k bohatému a rozmanitému kultúrnemu obsahu a tvorby duševných diel prostredníctvom jednotného digitálneho trhu. Ako vyplýva zo samotného textu deklarácie: „Signatári veria, že obchodné modely, ktoré sa v digitálnom prostredí objavujú, musia brať do úvahy potrebu spravodlivého odmeňovania autorov a umelcov.“