Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Súťaž Miss Folklór už pozná 11 finalistiek, predvedú kroje i party

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Z kastingov, ktoré sa uskutočnili na folklórnych festivaloch, vzišla finálová zostava 11 folkloristiek a tú dnes organizátori predstavili na Donovaloch.

Donovaly 26. júla (TASR) – Spojenie krásy, talentu a tradícií je hlavnou myšlienkou tretieho ročníka súťaže Miss Folklór 2017. Z kastingov, ktoré sa uskutočnili na folklórnych festivaloch, vzišla finálová zostava 11 folkloristiek a tú dnes organizátori predstavili na Donovaloch. Práve tam sa 15. septembra uskutoční finále, na rozdiel od uplynulých ročníkov, kedy sa konalo v amfiteátri vo Východnej.

Ako informovala riaditeľka súťaže Barbora Palovičová, bývalá členka umeleckého súboru Lúčnica, medzi 11 finalistkami sú aj tri dievčatá zo srbskej Vojvodiny, ktoré zaujali tradičným tancom, spevom i muzikálnosťou. Vojvodinské Slovenky budú reprezentovať regióny Pančevo, Báčsky Petrovec a Nový Sad. Talentované dievčatá zo Slovenska zase rozmanitosť jednotlivých našich regiónov ako Tekov, Šariš, Liptov, Abov či Horehronie. Predvedú typické kroje, archaické svadobné party, ale i zvyky a tradície.

"Pri zrode myšlienky urobiť Miss Folklór stála moja mama. Keď sme doma sedeli a pozerali záznam zo súťaže tradičnej miss, opýtala sa ma: Prečo u nás nemáme súťaž, ktorá by ukazovala krásne dievčatá, ale folkloristky? " poznamenala Palovičová.

Pri súťaži Miss Folklór nerozhoduje fyzická krása, ideálne miery 90-60-90 ani výška nad 170 centimetrov či vek, keďže prihlásiť sa mohli dievčatá do 28 rokov. Nemusia byť už aktívne členky folklórnych súborov, stačí, ak nosia folklór stále v srdci a vedia ho odprezentovať spevom, tancom, prípadne ovládaním hudobného nástroja.

Vo finále na Donovaloch diváci neuvidia žiadnu promenádu v plavkách. "Krása ženy a ženskosť sa dá ukázať aj inak než obnaženým telom. Slovenský ženský kroj je na to ako stvorený a ukázalo sa to i na kastingoch. Hneď bolo vidno, či je vzťah dievčat k folklóru úprimný aj tým, ako hrdo sa nesú v krojoch zo svojich alebo príbuzných regiónov," dodala Palovičová.

Región Horehronia bude v súťaži reprezentovať 26-ročná Banskobystričanka Ivana Pašovičová, ktorá sa po siedmich rokoch vrátila z austrálskeho Sydney. Kedysi tancovala v detskom súbore Matičiarik.

"Už pred dvomi rokmi som sa na sociálnych sieťach dozvedela o tejto súťaži a zaujalo ma to. V duchu som si priala, že keby som sa ocitla na Slovensku, zúčastnila by som sa. Vo finále budem mať na sebe kroj a svadobnú partu z Bacúcha, kde mi ich ochotne požičali. Kroj, čo mám teraz na sebe, sa nosil ešte pred vojnou," priblížila finalistka Ivana.