Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Kultúra

Dramaturg a režisér S. Sprušanský oslavuje 50 rokov

Na snímke režisér a dramaturg Svetozár Sprušanský. Foto: TASR - Jaroslav Novák

K umeleckému slovu, hudbe a tancu inklinoval už ako dieťa - vo folklórnom súbore, neskôr v dramatickom krúžku.

Bratislava 27. júna (TASR) - Slovenský divadelný dramaturg a režisér Svetozár Sprušanský oslávi v nedeľu 27. júna okrúhle jubileum – 50. narodeniny. Celkovo 22 sezón pôsobil ako dramaturg, neskôr aj ako režisér i umelecký šéf v Divadle Andreja Bagara v Nitre. V súčasnosti je dramaturgom Divadla Nová scéna (DNS) a principálom Divadla komédie.

"Ako režisér má na svojom konte 65 réžií, ako dramaturg 55 inscenácií s mnohými domácimi, ale aj zahraničnými režisérmi. Ako režisér pravidelne hosťuje v Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove," priblížila PR manažérka DNS Zuzana Šebestová tvorbu jubilanta, ktorý sa svojimi inscenáciami predstavil aj na doskách Divadla Jonáša Záborského v Prešove či Divadla v Dlouhé v Prahe. Dve inscenácie opier Sprušanskému uviedla Opera Slovenského národného divadla, k jednej z nich je autorom libreta. Získal viacero cien a prémií Literárneho fondu ako aj prestížne ocenenie divadelných kritikov DOSKY.

"Divadlo mnohých tvárí, podôb, chutí a vôní – to je moja priorita. Divadlo pestré a rôznorodé. Tematicky, žánrovo, obsahovo, esteticky. Divadlo plnokrvné. Neprehliadnuteľné. Neraz provokatívne a na hrane. Hľadajúce nové spôsoby vyjadrovania sa. Prinášajúce neošúchané témy, ich spracovanie. Reinterpretáciu. Ale aj hľadanie nových ne-divadelných priestorov a objavovanie novej divadelnosti v tomto prostredí," hovorí o svojej vášni Sprušanský.

K umeleckému slovu, hudbe a tancu inklinoval už ako dieťa - vo folklórnom súbore, neskôr v dramatickom krúžku, následne ako nadšený amatérsky recitátor aj laureát Hviezdoslavových Kubínov, Poděbradských dní poézie a ďalších súťaží a festivalov poézie. "To už bol len krok k ochotníckemu alebo amatérskemu divadlu. Zavŕšenie prišlo v podobe Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, kde som študoval, a Vysokej školy múzických umení. Cesty k divadlu mali ešte medzizastávku - rozhlas, kde som našiel takisto isté zaľúbenie, ale divadlo bolo silnejšie," priznal Sprušanský, ktorý aktuálne v DNS režijne pripravuje pôvodný slovenský muzikál Jánošík. "Verím, že premiéra bude v septembri," uzavrel.