Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Držiteľ svetových ocenení S. Greene má v Bratislave výstavnú premiéru

Na snímke predseda medzinárodnej poroty americký fotograf a viacnásobný víťaz World Press Photo Stanley Greene reční na slávnostnom odovzdávaní cien v súťaži Slovak Press Photo v Bratislave 21. októbra 2015. Foto: TASR- Andrej Galica

Vyše 40 prevažne veľkoplošných čiernobielych fotografií je nazretím do bežného života rybárov, ktorí môžu loviť v mori iba štyri mesiace v roku, a ďalších obyvateľov na západnom pobreží Sachalinu.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Americký fotograf Stanley Greene má v Pálfiho paláci Galérie mesta Bratislavy (GMB) slovenskú výstavnú premiéru. Pod názvom Cesta na kraj Ruskej ríše potrvá výstava do 4. decembra.

"Tieto fotky majú svetovú premiéru. Stanley Greene je našim tútorom, od neho sa učíme," na štvrtkovej vernisáži výstavy uviedla riaditeľka súťaže Slovak Press Photo, kde autor je predseda poroty súčasného piateho ročníka.

Vyše 40 prevažne veľkoplošných čiernobielych fotografií je nazretím do bežného života rybárov, ktorí môžu loviť v mori iba štyri mesiace v roku, a ďalších obyvateľov na západnom pobreží Sachalinu. Tiež medzi robotníkov Uralskej ťažobnej a hutníckej spoločnosti UGMK a Staroutkinských železiarní, ale aj do tábora pravoslávnej cirkvi či do nočného klubu Chili a baru Nirvana, kde je zábava až do rána. Návštevník výstavy nazrie aj do cestovania transsibírskou magistrálou a medzi účastníkov na medzinárodnom obchodnom priemyselnom veľtrhu v Jekaterinburgu.

"Považujú ma za vojnového fotografa. Ale nie je pravda, že mapujem len takéto konflikty. Svojou čiernou škatuľou zachytávam aj svetlé záblesky. Za každou fotografiou je skrytý príbeh, preto robím k nim popisky, ktoré si treba prečítať. Fotografujem zo zvedavosti," prezradil viacnásobný držiteľ cien z prestížnej žurnalistickej fotografickej súťaže World Press Photo a iných ocenení.

Podľa kurátorky výstavy Laury Wittek Cesta na kraj Ruskej ríše zobrazuje autorovo subjektívne vnímanie bežného života ľudí inšpirované putovaním  Antonína Pavloviča Čechova nehostinnou ruskou krajinou až na ostrov Sachalin a jeho knižným dielom Ostrov Sachalin. V Čechovovej tvorbe a Greenovej výstave možno nájsť mnohé paralely, ktoré umožnia hlbšie uchopenie výpovednej hodnoty tejto expozície. Fotograf predkladá realistický opis podoby dnešného Ruska. V jeho rukopise sa súčasne prelína doba prítomná s dobou dávnou. Formou zápiskov v pomyselnom denníku fotografie poukazujú na bizarnú atmosféru spoločnosti v akejsi nedejovej línii a v nepriamych výpovediach, ktoré môžu byť interpretované rôzne. V obsahu fotografií neraz zanecháva skryté odkazy a prostredníctvom nich ponúka svoj osobný dojem z tajomna krajiny, ktorou prechádzal. Toto ponímanie je premietnuté do skladby výstavy.