Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Dubeckého opäť zvolili za šéfa Slovenského filmového ústavu

Na archívnej snímke Peter Dubecký. Foto: TASR - Jakub Kotian

Funkčné obdobie nového generálneho riaditeľa začne plynúť od 2. júna 2018.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Peter Dubecký sa po verejnom vypočutí vo štvrtok opäť stal generálnym riaditeľom Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Rada ústavu ho do funkcie, v ktorej pôsobí od roku 1999, zvolila v tajnom hlasovaní jednomyseľne. Dubecký bol zvolený na svoje tretie funkčné obdobie. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

Ako uviedol predseda Rady SFÚ Ondrej Šulaj, dostali jediný projekt uchádzača o generálneho riaditeľa. "Projekt Petra Dubeckého bol rozsiahly a mapoval situáciu pár rokov dozadu, súčasný stav a načrtol aj perspektívu do najbližších rokov," povedal Šulaj. Prezentované čísla podľa neho svedčia o tom, že SFÚ je konsolidovaná inštitúcia, ktorá za posledné roky dokázala výrazným spôsobom propagovať slovenský film v zahraničí aj zachovávať naše kultúrne dedičstvo formou archivácie a digitalizácie toho najcennejšieho.

"Rada konštatovala, že Peter Dubecký je človek, ktorý by mal plynule pokračovať v nastúpenej ceste a počas nasledujúcich piatich rokov by mal ústav doviesť k ešte vyššej kvalite. Myslíme si, že je tu perspektíva, aby sa SFÚ stal v európskom priestore veľmi významnou inštitúciou, ktorá bude robiť dobré meno slovenskému filmu," uzavrel Šulaj.

Podľa Nôtovej informácií výberové konanie a voľba generálneho riaditeľa SFÚ na funkčné obdobie päť rokov sa uskutočnili na základe verejného vypočutia a predloženého projektu riadenia SFÚ. Kandidáta vypočula ministrom kultúry menovaná Rada SFÚ v zložení predseda Ondrej Šulaj, Oľga Davalová, Marta Franková, Peter Michalovič a Martin Šulík. Voľba sa konala na základe ustanovení Zákona o audiovízii a o zmene a doplnení niektorých zákonov a rokovacieho poriadku Rady SFÚ. Funkčné obdobie nového generálneho riaditeľa začne plynúť od 2. júna 2018.