Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Dušan Kochol predstaví ľudský emotívny fotografický príbeh

Dušan Kochol Foto: Facebook

Podľa kurátorky autor s absolútnou sebaistotou využíva médium fotografie na reflektovanie a pretváranie svojho vnútorného sveta tak, aby vytvoril a predniesol svoju emotívnu vizuálnu reč verejnosti.

Bratislava 27. januára (TASR) – Nový fotografický projekt W. Ego Journals predstaví Dušan Kochol na výstave v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v Bratislave. Jej vernisáž bude v stredu 28. januára o 17.30 hodine.

Podľa kurátorky výstavy Michaely Bosákovej autor je mladý kreatívny a otvorený človek s nadhľadom, ktorý všetky tieto vlastnosti prenáša do fotografickej práce. S absolútnou sebaistotou využíva médium fotografie na reflektovanie a pretváranie svojho vnútorného sveta a pocitov tak, aby vytvoril a predniesol svoju emotívnu vizuálnu reč verejnosti.

"W (alter) Ego Journals je projekt, v ktorom autor rozohráva niekoľko hier medzi svojím reálnym Ja a svojím alter Ja. Každá fotografia je akýmsi zápisom reálnych zážitkov, ktoré sú často desivé, silne emotívne či jednoducho úžasné a s ktorými sa autor vyrovnáva cez svoje alternatívne vnútorné cítenie, prostredníctvom ktorého sa snaží pochopiť hlbší zmysel životných udalostí," hodnotí výstavu Bosáková.

Médium portrétnej fotografie si Dušan Kochol berie za svoje a práve cez portrét sa snaží priblížiť k svojmu zážitku tak, ako sa pomocou sebaanalýzy snaží priblížiť ku svojmu skrytému alter egu. Napriek tomu, že to môže vyznievať príliš komplikovane alebo nebodaj zmätene, výsledok tohto procesu je jasne podaný príbeh jedného človeka s mnohými tvárami, ktoré sa formujú podľa aktuálneho stavu mysle a srdca. Je to poetický, emotívny a sebareflexný odraz každého z nás.

"Fotografiami otvára otázky, ktoré sú často zodpovedateľné len pomocou nášho vlastného obrazotvorného a pocitového postoja, ktorý by mal byť výsledkom individuálneho a otvoreného prístupu k sebe samému aj k budúcim zážitkom a príbehom, ktoré k nám cez tento prístup prichádzajú," dodáva kurátorka.

Dušan Kochol (1983) v rodnej Bratislave absolvoval na Škole úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru odbor propagačné výtvarníctvo. Fotografiu študoval na Institute tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opave i na kurzoch v Londýne. Venuje sa módnej a portrétnej fotografii. Je riaditeľom tradičného Off festivalu konaného počas Mesiaca fotografie v Bratislave. Okrem Slovenska mal výstavy v Nemecku, Anglicku, Rakúsku a Litve. Táto potrvá do 8. marca.