Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Surfovanie a točenie: Slováci na Azoroch poukazujú na konzum ľudstva

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Cieľom je nastoliť spoločenské témy globálnej materializácie z pohľadu miestnych ľudí, od lokálneho shapera surfových dosiek a surferov, cez ekologického aktivistu až po fotografa National Geographic.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Surfovanie je ich vášeň, príroda sa stala ich domovom, preto všetkých vyzývajú, aby chránili životné prostredie a vyhýbali sa prehnanému konzumu. Dvaja mladí Slováci Jakub Šipoš a Michal Csáder natočili dokument z prostredia Azorských ostrovov. "V kontexte surfovania a života pri oceáne poukazuje na hrozbu nadmernej spotreby, materializmu a jeho stále rastúcemu negatívnemu vplyvu na ekosystém," uvádzajú tvorcovia filmu Nine Islands, ktorým pokračuje ich projekt The Right Place.

Dvojica filmárov sa na súostrovie v strede Atlantického oceánu vracia, aby zdokumentovala krásu prírody a života na deviatich Azorských ostrovoch. Snímka nie je klasický cestovateľský dokument, ktorý divákov pozýva na návštevu "toho správneho miesta", ako našepkáva názov projektu. Cieľom autorov je nastoliť širšie spoločenské témy globálnej materializácie z pohľadu miestnych ľudí, od lokálneho shapera surfových dosiek a surferov, cez ekologického aktivistu až po fotografa National Geographic, ktorých spája ostrovný život a neustály kontakt s oceánom. "Film nemá rozkazovať nikomu. Na otázku, ako vieme prispieť k záchrane našej planéty, si musíme odpovedať sami," hovorí Jakub Šipoš o snímke, ktorá ponúka prostredníctvom azorských ochrancov prírody viacero možností doplnených vizuálnym zážitkom z prírodných scenérií azorského pobrežia.


from on .



Projekcia krátkeho dokumentu The Right Place - Nine Islands spojená s vernisážou sa uskutoční vo štvrtok 27. apríla o 18.30 v Tanečnom divadle Ifjú Szivek na Mostovej ulici 8 v Bratislave.

Projekt The Right Place vznikol v roku 2015, kedy predstavili prvý slovenský surfový dokument s názvom The Right Place - Fuerteventura, natočený na Kanárskych ostrovoch. Pokračovanie projektu vyvrcholilo na festivale Hory a mesto 2016, kde fotograf a kameraman Jakub Šipoš a fotograf, cestovateľ a surfer Michal Csáder dostali cenu pre začínajúceho filmára za dokumentárny film The Right Place - Sao Miguel.

TASR informoval za autorov projektu Michal Csáder.