Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

E. KRÍŽIKOVÁ: Ladislav Chudík bol veľký herec a veľký človek

Na snímke herečka Eva Krížiková, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Ladislav Chudík stvárnil nespočetné množstvo postáv vo filmoch a na divadelných doskách. V predstavení Tančiareň Činohry SND dokonca účinkoval aj v deň svojich 90. narodenín.

Bratislava 29. júna (TASR) - Herec, dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Ladislav Chudík zomrel dnes popoludní. Na úmrtie významného slovenského umelca reagovala pre TASR jeho kolegyňa Eva Krížiková. "Človek neráta s takým niečím, pretože z neho som mala pocit, že on ešte bude hrať. Držal sa perfektne, lenže prišla choroba a Laco odišiel ako 91-ročný, úctyhodný čas, ešte donedávna naozaj hral," uviedla popredná divadelná a filmová herečka na margo kolegu, ktorý jej pred rokom prišiel osobne zablahoželať, keď odhaľovali na bratislavskom Filmovom chodníku slávy pamätnú dlaždicu Evy Krížikovej.


Ladislav Chudík stvárnil nespočetné množstvo postáv vo filmoch a na divadelných doskách. V predstavení Tančiareň Činohry SND dokonca účinkoval aj v deň svojich 90. narodenín. "Táto správa ma trošku zasiahla, vyhodila z rytmu bežného dňa, bol mi to človek blízky. Síce som vedela, že je v nemocnici, ale nerátala som s tým. Nie som schopná viac hovoriť," priznala Eva Krížiková. "Bol to veľký herec a veľký človek, inteligentný, vzdelaný a bol vynikajúci kolega, dokonca jedno obdobie nám aj šéfoval. Samé pozitíva by som mohla hovoriť. Vo všetkých postavách bol vynikajúci, patril medzi špičky, ktoré sme mali," uzavrela dlhoročná členka SND, ktorá si nezabudnuteľného herca pripomenie dnes večer filmom Kapitán Dabač. Psychologickú vojnovú drámu režiséra Paľa Bielika z roku 1959 mimoriadne zaradila do svojho vysielania verejnoprávna Jednotka.