Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

EANA: Autorské právo sa musí vzťahovať aj na obsah tlačových agentúr

Na snímke spoločná fotografia účastníkov konferencie Európskej aliancie tlačových agentúr. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) to vyvoláva vážne obavy najmä v súvislosti s falošnými správami a dezinformáciami, ktoré môžu ovplyvniť voľby a ďalšie demokratické procesy.

Brusel 9. marca (TASR) - Neoprávnené využívanie obsahu médií internetovými agregátormi a vyhľadávačmi ohrozuje udržateľný prístup občanov ku kvalitnému spravodajstvu, varovala dnes vo svojom vyhlásení rada Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA). Vážne obavy to podľa nej vyvoláva najmä v súvislosti s falošnými správami a dezinformáciami, ktoré môžu ovplyvniť voľby a ďalšie demokratické procesy.

Rada EANA vyjadrila svoje obavy po správach, že spravodajca Európskeho parlamentu (EP) pre navrhovanú smernicu o autorských právach odporučil, aby EP neschválil návrh Európskej komisie na ochranu tvorcov obsahu pred neoprávneným využitím ich spravodajstva.

Rada EANA podporuje návrh EK na rozšírenie ochrany vydavateľov a zdôrazňuje, že táto ochrana musí zahŕňať aj obsah vytvorený tlačovými agentúrami.

Udelenie licencie na využitie obsahu chráneného autorským právom je podstatou obchodnej činnosti tlačových agentúr a hlavným zdrojom financovania ich aktivít. Poplatky za využitie tohto obsahu preto tvoria základ pre udržateľnú a dlhodobú tvorbu nezávislého, nestranného a dôveryhodného spravodajského obsahu, pri ktorom sa môžu občania spoľahnúť, že ich bude informovať o vývoji vo všetkých oblastiach od politiky cez ekonomiku až po šport.

Vyhľadávače sa stali databankami údajov využívajúcimi obsah, ktorý nevytvorili a za ktorý nezaplatili. Je preto veľmi dôležité, aby sa tzv. príbuzné práva súvisiace s autorským právom vzťahovali aj na tlačové agentúry a ďalších vydavateľov a pokrývali všetky činnosti komunikácie obsahu pre verejnosť, zdôraznila vo svojom vyhlásení Rada EANA.

EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.