Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Elán pripravuje Živých nás nedostanú Tour

Elán Foto: Boris Dzurnak

Elán si pripomína 30. výročie vydania úspešného albumu Hodina slovenčiny a zároveň plánuje fanúšikom predstaviť tie najlepšie pesničky z aktuálneho albumu Živých nás nedostanú.

Bratislava 24. marca (TASR) – Skupina Elán sa na jeseň vráti na koncertné pódiá, pod názvom Živých nás nedostanú odohrá české halové turné a zakončí ho jediným slovenským koncertom v Bratislave. V piatok 28. októbra vystúpi na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Elán si pripomína 30. výročie vydania úspešného albumu Hodina slovenčiny a zároveň plánuje fanúšikom predstaviť tie najlepšie pesničky z aktuálneho albumu Živých nás nedostanú, podľa ktorého aj turné dostalo názov. Dvojhodinový program doplnia najväčšie hity, bez ktorých sa dá vystúpenie dnes už legendárnej kapely len ťažko predstaviť.

Skupina pripravuje na jeseň turné u našich západných susedov, zamieri do ôsmich krajských miest, kde už dlhé roky nekoncertovala a kde má stále veľké množstvo fanúšikov. Turné otvorí koncertom 23. septembra v Karlových Varoch, ďalšími mestami budú Zlín (28.9.), Liberec (30.9.), Plzeň (5.10.), Pardubice (10.10.), Ostrava (12.10.), Brno (14.10.) a Praha (19.10.).

Jesenné halové turné kapela nazvala Živých nás nedostanú. Okrem názvu albumu týmto sloganom odkazuje aj to, že po 48 rokoch na scéne a vážnej dopravnej nehode frontmana stále dokáže v plnom nasadení odohrať dvojhodinové koncerty. „Koncom 60. rokov začínalo spolu s Elánom ďalších 200 nových kapiel. Dnes ich je tu z našej generácie len pár. Po rokoch vieme, že tajomstvom dlhovekosti hudobnej skupiny je to, že musí jednoducho vydržať. Tí ostatní to nedokázali. Postupne sa upili alebo unavili, pohádali a rozpadli. My dúfame, že nás živých nedostanú,“ hovorí pre médiá Jožo Ráž.

Podľa Vladimíra Moška z manažérskej agentúry MC Production budú hudobníci venovať podstatnú časť koncertu pripomienke jedného zo svojich najslávnejších albumov Hodina slovenčiny, ktorý vyšiel v roku 1985. V tematickom bloku hudobníci prinesú atmosféru 30 rokov starých vystúpení pomocou projekcií a dobových kulís.

„Pamätníci sa tak môžu vrátiť v čase do doby, keď boli tínedžeri a mladá generácia zase môže zažiť niečo z atmosféry vtedajších koncertov. Historický vizuál budeme postupne pridávať aj na naše koncertné plagáty,“ vysvetľuje Moško.

Skupina Elán vznikla v roku 1968. Vydala štrnásť štúdiových albumov, päť anglických albumov a niekoľko kompilácií, za predaj ktorých získala 25 platinových ocenení. Koncert Elánu na Letnej si nenechalo ujsť viac ako 80.000 fanúšikov a kapela v roku 2007 vypredala aj slávnu Carnegie Hall v New Yorku. Pilierom kapely je Jožo Ráž (spev, basová gitara), Jano Baláž (spev, gitara) a Vašo Patejdl (klávesy, spev), ktorí spoločne skladajú piesne. V súčasnosti s nimi tvoria skupinu aj Peter Farmbauer (gitara, spev), Ľubo Horňák (klávesy) a Boris Brna (bicie).

TASR informoval PR manažér Roman Helcl zo spoločnosti BrainZone Promotion.