Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Elegán František Krištof Veselý sa narodil pred 115 rokmi

František Krištof Veselý Foto: TASR/Archív

Sólistom operetného súboru SND bol František Krištof Veselý od roku 1931. Vynikol najmä v operetách Keď rozkvitne máj, Modrá ruža, Pod cudzou vlajkou, Turecký tabak alebo Osudný valčík.

Skalica/Bratislava 12. apríla (TASR/Teraz.sk) - František Krištof Veselý bol spevákom s nezameniteľným hlasom a šarmom, ale tiež hercom a divadelným režisérom. Stál pri zrode slovenskej operety a patrí k zakladateľom Divadla Nová Scéna v Bratislave. Od jeho narodenia uplynulo 12. apríla už 115 rokov.

František Veselý sa narodil 12. apríla 1903 v Skalici. Jeho otec odišiel za prácou do USA a naspäť sa nevrátil, mama sa znovu vydala za budapeštianskeho továrnika Krištofa. František vyrastal u starých rodičov v rodnom meste. Od detstva mal výrazný vzťah k hudbe a spevu, čo dokazuje najmä fakt, že spolu so svojím rovesníkom, neskôr vynikajúcim operným tenorom Jankom Blahom, tvorili spevácku oporu skalického cirkevného zboru.



Ako sedemnásťročný odišiel za matkou do Budapešti a začal používať otčimovo priezvisko Krištof. Vyštudoval herectvo a spev na budapeštianskej hereckej škole, pôsobil vo viacerých maďarských divadlách.

Sólistom operetného súboru Slovenského národného divadla (SND) bol František Krištof Veselý od roku 1931. Vynikol najmä v operetách Keď rozkvitne máj, Modrá ruža, Pod cudzou vlajkou, Turecký tabak alebo Osudný valčík. Neskôr sa ujal i réžie.



Veľký elegán a bonviván sa svojím osobitým interpretačným štýlom podieľal na vzniku slovenskej tanečnej piesne a jej zlatej éry. Mnohé šlágre z dielne Gejzu Dusíka a Pavla Braxatorisa sa v podaní Františka Krištofa Veselého stali nestarnúcimi hitmi – napríklad Rodný môj kraj, Dedinka v údolí, S tebou pod Tatrami, Najkrajšia hviezdička, Skôr než odídeš, Len bez ženy, Podaj mi rúčku a ďalšie.

Vyhľadávaný umelec hosťoval tiež v Čechách a zažiaril aj na striebornom plátne, predovšetkým v komédiách. Zahral si napríklad s Oldřichom Novým a s Věrou Ferbasovou vo filme Falešná kočička (1937), s Jindřichom Plachtom vo veselohre Pán a sluha (1938) a s Adinou Mandlovou vo filme Bílá vrána (1938).



Neskôr sa objavil napríklad v crazykomédii Škandál v Melodias banke (1966). Scenár k tejto "prvej slovenskej gangster revue" napísal Július Satinský.

Po druhej svetovej vojne klasická opereta upadla do nemilosti a vykázali ju zo SND aj z takmer celého divadelného života. František Krištof Veselý sa podieľal na založení bratislavskej Novej scény. V rokoch 1946-1951 šéfoval súboru nazvanom Hudobná komédia Novej scény. Za jeho éry uviedli v tomto divadle 36 úspešných diel, v ktorých Veselý hral a zároveň ich režíroval.

Celkovo počas svojej 35-ročnej úspešnej kariéry stvárnil 81 divadelných a 13 filmových postáv, sám režíroval 54 divadelných inscenácií. František Krištof Veselý zomrel 13. marca 1977 v Bratislave, necelý mesiac pred svojimi 74. narodeninami. V roku 2003 mu in memoriam udelili cenu Aurel za celoživotný prínos do kultúry.