Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Elo Romančík účinkoval v prvej televíznej inscenácii

Na archívnej snímke Elo Romančík Foto: TASR

Svoj herecký talent Elo Romančík naplno uplatnil aj v dramatickej rozhlasovej tvorbe, presadil sa tiež vo filme a televízii.

Bratislava 17. decembra (TASR) - V bohatej hereckej biografii Ela Romančíka dominujú charakterovo ušľachtilé a vyrovnané typy, vytvoril však aj rad rozporných, záporných, ale aj rýdzo komediálnych úloh. Od narodenia umelca uplynie v nedeľu 17. decembra 95 rokov.

Emanuel Romančík sa narodil 17. decembra 1922 v Ružomberku. Herec, o ktorého meno Elo sa postarala učiteľka, keď ho prihlasovala do recitačnej súťaže, profesionálne začínal na doskách Slovenského komorného divadla v Martine. Tam pobudol 11 rokov a herecky i ľudsky dozrieval na postavách rozsiahlej typovej škály.

Po úspešných rokoch v Martine prešiel v roku 1956 do bratislavskej Činohry Slovenského národného divadla (SND), ktorej členom bol až do odchodu do dôchodku v roku 2002.

Svoj herecký talent naplno uplatnil aj v dramatickej rozhlasovej tvorbe, presadil sa tiež vo filme a televízii.

Spolu s herečkou Máriou Kráľovičovou bol jedným z prvých hercov v slovenskej televíznej inscenácii Dovidenia Lucienne. Inscenáciu odvysielali naživo 15. mája 1957 z bratislavského štúdia Československej televízie a začala sériu legendárnych televíznych pondelkov. "Pre nás, vtedy mladých hercov, bol film čosi atraktívne a spojené s novým, nepoznaným. Filmové herectvo bolo pre nás zahalené tajomstvom," zaspomínal si Romančík v roku 1986 v jednom z publikovaných rozhovorov.

Poslednou úlohou, ktorú premiérovo naštudoval bol "Starec" v Sofoklovej tragédii Vládca Oidipus (2001).

Herec bol známy aj svojou maliarskou záľubou, karikatúrnym spôsobom zachytil takmer všetkých svojich kolegov hercov.

Dramatický umelec Elo Romančík zomrel 9. októbra 2012 v Bratislave vo veku 89 rokov.