Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Emeritný pápež Benedikt XVI. sa na Veľkonočnú nedeľu dožíva 90 rokov

Pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Benedikt XVI. sa po odstúpení stiahol do ústrania kláštora, kde sa venuje modlitbám, čo je podľa Františka jedna z najväčších teologických lekcií.

Vatikán 16. apríla (TASR) - Emeritný pápež Benedikt XVI. sa na Veľkonočnú nedeľu 16. apríla dožíva 90 rokov.

Kolégium kardinálov zvolilo 19. apríla 2005 za 265. pápeža nemeckého kardinála Josepha Ratzingera, ktorý si vybral meno Benedikt XVI. Jeho inaugurácia sa konala 24. apríla. Stal sa nástupcom pápeža Jána Pavla II.

Pápež Benedikt XVI.
Foto: TASR/AP


Joseph Ratzinger sa narodil 16. apríla 1927 v bavorskej dedine Marktl am Inn. Vo svojom životopise uvádza, že v 60. rokoch bol účastníkom Druhého vatikánskeho koncilu. Po študentských protestoch v tom období odišiel z univerzity v Tübingene na univerzitu v Regensburgu v rodnom Bavorsku.

Katolíci a protestanti tvoria približne po 34 percent nemeckého obyvateľstva, ale Bavorsko je tradične jednou z najviac katolíckych oblastí Nemecka. Čo boli Wadowice pre Jána Pavla II., je pre Ratzingera Bavorsko, kde má tam veľmi hlboké korene.

Pápež Benedikt XVI. umýva nohy jednému z kňazov počas bohoslužby v rímskej Bazilike sv. Jána v Lateráne 5. apríla 2012 na Zelený štvrtok.
Foto: TASR/AP Photo/Gregorio Borgia


Roky nacistickej vlády v Nemecku strávil Ratzinger v Traunsteine. V roku 1943 sa stal členom jednotky protivzdušnej obrany a bol prevelený do Mníchova. O rok neskôr ho vyslali na rakúsko-maďarské hranice, kde sa podieľal na budovaní protitankových zátarás.

V máji 1945 Ratzinger dezertoval z nemeckej armády a vrátil sa do Traunsteinu, kde ho americkí vojaci na niekoľko týždňov zajali. Po prepustení na slobodu sa vrátil do seminára.

Pápež Benedikt XVI vymenoval dvoch nových učiteľov cirkvi.
Foto: TASR/AP Photo


V rokoch 1946-1951 študoval filozofiu a teológiu na vysokej škole vo Freisingu a na Univerzite Ľudovíta Maximiliána v Mníchove. Po štúdiách filozofie a teológie vo Freisingu a Mníchove prijal 29. júna 1951 vo Freisingu kňazskú vysviacku. Potom pracoval ako výpomocný kňaz a kaplán. V rokoch 1952-1954 pôsobil ako docent na Arcibiskupskom kňazskom seminári vo Freisingu a ako docent dogmatiky a fundamentálnej teológie na Filozoficko-teologickej vysokej škole vo Freisingu. Titul doktor teológie získal v roku 1953.

Pápež Benedikt XVI. si pripomína 50. výročie Druhého vatikánskeho koncilu - cirkevných stretnutí.
Foto: TASR/AP Photo


V roku 1957 sa na Mníchovskej univerzite habilitoval v odbore fundamentálnej teológie a v nasledujúcich rokoch pôsobil na vysokej škole vo Freisingu a na univerzitách v Bonne, Münsteri, Tübingene a Regensburgu.

V marci 1977 Ratzingera vymenovali za arcibiskupa Mníchovsko-freisinskej arcidiecézy; o tri mesiace neskôr ho pápež Pavol VI. vymenoval za kardinála.

Ján Pavol II. vymenoval v roku 1981 kardinála Ratzingera za šéfa Kongregácie pre náuku viery, čo je jedna z najvýznamnejších funkcií v hierarchii hodnostárov Vatikánu.

Pápež Benedikt XVI. prečítal posolstvo Urbi et Orbi (Mestu a svetu) z balkóna Baziliky sv. Petra desiatkam tisíc ľudí, zhromaždených na vatikánskom Svätopeterskom námestí, i ďalším miliónom na celom svete, sledujúcim omšu v televízii v utorok 25. decembra 2012.
Foto: TASR/AP Photo


Tri mesiace pred príchodom pápeža Benedikta XVI. do rodného Bavorska mu mesto Regensburg udelilo 21. júna 2006 čestné občianstvo. Predtým sa tiež stal čestným občanom bavorského mesta Altötting, okrem toho je čestným občanom rodnej obce Marktl am Inn, mesta Traunstein a obce Pentling, ležiacej na predmestí Regensburgu.

Vo Vatikáne 13. apríla 2007 predstavili verejnosti prvú knihu pápeža Benedikta XVI., ktorú vydal od svojho nástupu na post hlavy katolíckej cirkvi. Dielo nazvané Ježiš Nazaretský označil sám Benedikt XVI. za čisto osobnú meditáciu o živote a učení Krista. Okrem iného v nej rezonuje kritika krutosti kapitalizmu a novodobého kolonializmu ako príčin súčasnej hlbokej biedy tretieho sveta. Dňa 4. marca 2011 vyšla v slovenčine v katolíckom vydavateľstve Dobrá kniha ďalšia publikácia Josepha Ratzingera s názvom Eschatológia.

Pápež Benedikt XVI.
Foto: TASR/AP


Benedikt XVI. 11. februára 2013 oznámil, že sa ku koncu mesiaca dobrovoľne vzdá pontifikátu. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že v dôsledku pokročilého veku už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie úradu. Jeho rezignácia nadobudla platnosť 28. februára 2013 o 20.00 h SEČ. Benedikt XVI. sa po odstúpení z čela katolíckej cirkvi nazýva emeritným pápežom. Zostalo mu právo nosiť jednoduchú kleriku bielej farby, ktorá podľa katolíckej tradície prislúcha pápežom.

Čestné doktoráty dvoch poľských krakovských univerzít - Pápežskej univerzity Jána Pavla II. a Hudobnej akadémie - si emeritný pápež Benedikt XVI. prevzal 4. júla 2015. Oba čestné tituly mu v letnom pápežskom sídle v Castel Gandolfe neďaleko Ríma odovzdal krakovský arcibiskup kardinál Stanislaw Dziwisz.

Pápež Benedikt XVI zdraví ľudí v oblasti severného Talianka postihnutej zemetrasením
Foto: TASR/AP


Pápež František sa v roku 2016 po prvý raz v písomnej forme vyjadril k rezignácii svojho predchodcu Benedikta XVI. Rozhodnutie nemeckého pápeža opustiť v roku 2013 post hlavy katolíckej cirkvi označil za "lekciu pre cirkev". František to napísal v predslove ku knihe zobraných kázní a príhovorov kardinála Josepha Ratzingera, neskôr Benedikta XVI., z rokov 1954-2009. Podľa Františka spočíva udelená lekcia v tom, že jeho predchodca rezignoval síce na pápežský úrad, nie však na službu cirkvi.

Benedikt XVI. sa po odstúpení stiahol do ústrania kláštora, kde sa venuje modlitbám, čo je podľa Františka jedna z najväčších teologických lekcií. Tým dal aj kléru najavo, čo je vlastne úlohou duchovných, totiž modlitby za iných.

Emeritný pápež Benedikt XVI. ovláda okrem nemčiny a angličtiny aj taliančinu, ktorá je vo Vatikáne samozrejmosťou.