Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Festival Ekotopfilm - Envirofilm prebehne online

Ilustračné foto Foto: TASR

Súčasťou programu je tradične aj Junior festival - environmentálne vzdelávanie pre žiakov základných a stredných škôl. Ponúkne filmový program doplnený o pútavú ekovýchovou.

Bratislava 31. marca (TASR) - Najznámejší festival o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm - Envirofilm 2021 sa uskutoční od 26. do 30. apríla v online priestore. Festivalový program vrátane diskusií budú môcť diváci sledovať zadarmo a naživo na Facebooku. TASR o tom informovala PR manažérka Daniela Grečnerová. Tohtoročnými témami festivalu sú klimatické problémy, vymieranie hmyzu či problematika moderných inteligentných miest v kontraste s divokou slovenskou prírodou.

Festivalový tím sa prispôsobil pandemickej situácii a kompletný program pripravil v online verzii. Festival sa pre verejnosť začne 26. apríla o 18.00 h. Divákov však vyzýva, aby sa pridali na Facebook event festivalu už dnes pre všetky aktualizácie. "Program bude po živom vysielaní ďalej dostupný na Faceebook stránke až do nedele 2. mája do 24.00 h. Po tomto termíne už nebude možné si filmy pozrieť," avizujú organizátori.

V programe sa rozhodli uprednostniť filmy venované slovenskej prírode, keďže v dobe poznačenej pandémiou sa množstvo ľudí vybralo do prírody. "Informačne dokreslia práve pobyt vonku. Vďaka domácim autorom dostali priestor aj najnovšie filmové premiéry okrem úspešných zahraničných dokumentov. Program doplníme aj mimo plátna spoločenskými enviro témami, ktorým sa aktívne venujeme," dodáva programová riaditeľka festivalu Alena Janáči.

Diváci sa môžu tešiť na film Motýle Slovenska, ďalej krátkometrážny dokument Mláďatá od tvorcov zo Záchrannej stanice v Zázrivej, ktorý predstaví mláďatá zo slovenskej divočiny. Dokument v spolupráci so Štátnou ochranou prírody vysvetlí, ako zaobchádzať s nájdeným mláďaťom, kedy je potrebný ľudský zásah a kedy naopak nie. Po slovenskej prírode sa prejdú aj s mladými aktivistami v dokumente Oko medveďa - o putovaní po Kremnických vrchoch a sledovaní slovenských šeliem.

Súčasťou programu je tradične aj Junior festival - environmentálne vzdelávanie pre žiakov základných a stredných škôl. Ponúkne filmový program doplnený o pútavú ekovýchovou. "Vďaka zaujímavému spracovaniu obsahu festivalu sa deti naučia, čo je to uhlíková stopa, ako si ju vypočítať a spolu s raperom Kalim si odpovedajú v špeciálnom interaktívnom kvíze na vedomostné otázky, týkajúce sa témy foodwaste - plytvania potravinami," dodala Grečnerová.