Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Začal sa Envirofilm, snímky možno vidieť v deviatich mestách

Foto: TASR/Dušan Hein

Do súťažnej prehliadky filmov a televíznych programov s environmentálnou problematikou sa prihlásilo 189 filmových titulov z 29 krajín, čo je rekordný počet filmov v histórii Envirofilmu.

Banská Bystrica 3. júna (TASR) – V znamení filmov s environmentálnou problematikou aj sprievodných podujatí sa bude niesť tento týždeň v Banskej Bystrici, Zvolene, Banskej Štiavnici, Kremnici, Košiciach, Skalici, Poltári, Krupine a Bratislave.

Už 19. ročník medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí Envirofilm 2013 (3.– 8.6.) slávnostne otvorili dnes v Banskej Bystrici.

Do súťažnej prehliadky filmov a televíznych programov s environmentálnou problematikou sa prihlásilo 189 filmových titulov z 29 krajín, čo je rekordný počet filmov v histórii Envirofilmu. Na festivale majú premiéru Saudská Arábia a Kolumbia. Jeho vyhlasovateľom je Ministerstvo životného prostredia SR, hlavným organizátorom Slovenská agentúra životného prostredia.

"Každý rok je niečím zaujímavý, výnimočný, v tomto roku sme sa pridali k celoeurópskej kampani, ktorú vyhlásila komisárka Európskej únie pre oblasť klímy Connie Hedegaard 'Dobrá klíma pre svet, ktorý mám rád'. Čiže, SR aj prostredníctvom festivalu sa k tomuto pripája. To znamená, že všetky sprievodné podujatia a vo všetkých deviatich mestách súvisia trochu s touto kampaňou, a to sú témy sprievodných podujatí," povedala pred otvorením manažérka festivalu Dagmar Rajčanová.

"Envirofilm, podobne ako iné akcie vzdelávacieho charakteru, je ďalším zrniečkom do mozaiky, ktorými sa snažíme vytvárať environmentálne povedomie aj environmentálnu výchovu nielen u detí, ale aj dospelých," uviedol minister životného prostredia Peter Žiga. Preto si myslí, že skutočnosť, že ide už o 19. ročník festivalu, je významným faktorom toho, že sa snažia medzi laickú, ale aj odbornú verejnosť dostávať problematiku ochrany prírody a environmentálneho správania. "A má to dobrú odozvu, hlavne u verejnosti," dodal Žiga.

Výberová komisia posunula hlavnej medzinárodnej porote 55 filmov a tieto súťažné snímky sa budú premietať vo všetkých festivalových mestách - v Banskej Bystrici všetky a v ostatných podľa výberu a možností, ktoré majú. "Kvalitou sú tie filmy skutočne vynikajúce, vidno to už napríklad aj na kolekcii filmov, ktoré do súťaže poslali amatéri. Tie filmy sa už pomaly nedajú rozoznať od profesionálnych štúdií, či už televíznych alebo filmových," povedala Rajčanová.



Snímky sú rozdelené do štyroch kategórií - spravodajstvo a publicistika, dokumentárna tvorba, vzdelávacie a náučné a nakoniec voľná tvorba a filmy pre deti a mládež. "V kategórii dokumentárnej tvorby sú to filmy skôr oku lahodiace o tom, aby sme aj my, v strede Európy, videli, aké úžasné krásy nám ponúka planéta, odľahlé krajiny," konštatovala Rajčanová. V kategórii spravodajstvo a publicistika sú väčšinou kritické filmy. Slávnostné vyhodnotenie festivalu bude 7. júna.

Každoročne obohacujú filmovú časť festivalu aj sprievodné podujatia. Okrem medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet a pokusu o vytvorenie nového slovenského rekordu v počte návštevníkov – mladých milovníkov prírody v chránených územiach sú vo všetkých festivalových mestách pripravené besedy, výstavy a podujatia pre deti.