Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Európsku filmovú cenu za celoživotné dielo si prevezme Agnes Varda

Európska filmová cena Foto: http://www.europeanfilmawards.eu/

Akademici ju označujú za "starú mamu (francúzskej) novej vlny".

Berlín 31. októbra (TASR) - Európsku filmovú cenu za celoživotné dielo udelia 13. decembra v lotyšskej Rige žijúcej veľkej dáme francúzskeho filmu Agnes Vardovej (86). Stane sa tak v rámci slávnostného udeľovania Európskych filmových cien, ktoré si nájdu nositeľov už po 27-krát, informovala Európska filmová akadémia so sídlom v Berlíne.

"Starú mamu (francúzskej) novej vlny" označili akademici za kľúčovú postavu nielen francúzskej, ale aj európskej filmovej scény a pripomenuli, že jej práce výrazne ovplyvnili svet umenia. Scenáristka a režisérka má na konte viac ako 30 krátkometrážnych, dokumentárnych i hraných filmov, určených tak pre strieborné plátno, ako aj pre televízne obrazovky.

Francúzska filmová režisérka Agnes Varda
Foto: TASR/AP

Rodáčka z Ixelles pri Bruseli nakrúca od polovice 50. rokov. Získala už viacero prestížnych ocenení, medzi inými Zlatého leva z MFF v Benátkach, Strieborného medveďa z Berlinale, francúzskeho Césara i Európsku filmovú cenu.

Navyše jej udelili aj Cenu Francúzskej akadémie za celoživotný prínos kinematografii, Rad Čestnej légie, čestného Césara i čestného Zlatého leva.

Medzi jej najznámejšie práce patria snímky ako Cleo od 5 do 7, Šťastie či Bez strechy a bez zákona.

Trailer k filmu Cleo od 5 do 7