Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Európsky výbor ocení iniciatívy v oblasti migrácie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Prihlášky možno podávať do 9. septembra. Záujemcovia ich musia posielať priamo Európsky hospodársky a sociálny výbor.

Bratislava 24. augusta (TASR)- Európsky hospodársky a sociálny výbor (EHSV) ocení výnimočné iniciatívy v oblasti migrácie. Cenou pre organizovanú občiansku spoločnosť za rok 2016 budú odmenené organizácie či jednotlivci, ktorí výraznou mierou prispeli k pomoci utečencom, a tým prezentovali európske hodnoty a súdržnosť. Cena, ktorej celková hodnota je 50.000 eur, sa rozdelí najviac medzi päť víťazov a bude udelená 15. decembra 2016.

Cenu pre občiansku spoločnosť za rok 2016 získajú iniciatívy, ktoré už boli zrealizované, alebo ešte prebiehajú, a reagujú na bezprostredné potreby utečencov, poskytujú im okamžitú pomoc, zabezpečujú sociálnu podporu, ubytovanie, zdravotnícke služby a bojujú proti xenofóbii, rasizmu, diskriminácii. Taktiež poskytujú migrantom praktickú pomoc a poradenstvo, bojujú proti vykorisťovaniu a propagujú vzájomný rešpekt, zvyšujú informovanosť o právach a povinnostiach a zabezpečujú školenia pre štátnych príslušníkov tretích krajín i hostiteľské komunity.

O cenu sa môžu uchádzať organizácie občianskej spoločnosti oficiálne zaregistrované v EÚ, pôsobiace na európskej, národnej, regionálnej alebo miestnej úrovni. Takisto sa o ňu môžu uchádzať aj jednotlivci. Prihlášky možno podávať do 9. septembra. Záujemcovia ich musia posielať priamo EHSV.