Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Na výstave Pop-art vs. Street-art stretnete Bambiho ale aj Haringa

Na snímke kurátor MMUAW Martin Cubjak pri dielach streetartovej umelkyne tvoriacej pod pseudonymom Poppy V Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach 25. augusta 2016. Foto: TASR - Michaela Zdražilová

Výstava Pop-art vs. Street-art bude súčasťou stálej expozície MMUAW v Medzilaborciach.

Medzilaborce 25. augusta (TASR) – Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach pri príležitosti 25. výročia svojho vzniku predstavilo verejnosti výstavu Pop-art vs. Street-art. Jej súčasťou sú diela niekoľkých významných umelcov, ktorí Andyho buď osobne poznali, alebo sa ním inšpirovali, alebo nadviazali na jeho priamy umelecký odkaz. „Samotný názov expozície vychádza z toho, že tieto dve hnutia medzi sebou nesúperia, ale sa konfrontujú,“ vysvetlil pre TASR kurátor MMUAW Martin Cubjak.



Medzi najväčšie skvosty patria tri portfóliá od Keitha Haringa, ktorý bol osobným priateľom Andyho Warhola. Je jedným z prvých, ktorý v newyorskom metre tvoril svoje grafity, čím sa dostal do povedomia širokej verejnosti. „Podľa našich vedomostí na Slovensku ešte žiadna galéria ani múzeum koncepčne nevystavovala jeho diela,“ vysvetlil Cubjak. Portfóliá, ktoré sa nazývajú Icons, vytvoril Haring rok pred svojou smrťou. „V nich ako keby zhromaždil tie najlepšie motívy, ktoré vytvoril počas svojej krátkej umeleckej kariéry,“ dodal kurátor. Umelec totiž zomrel ako 31-ročný.

V expozícii má svoje zastúpenie aj Robert Indiana a jeho portfólio Love de luxe, ktoré ešte inde na Slovensku nebolo prezentované. Žijúci umelec, ktorý bol osobným priateľom kráľa popartu, je významným predstaviteľom tohto umeleckého smeru, pozná ho celý svet. „Nachádza sa tu aj dielo od Robert Indiana, ktorý bol takým súťažiacim s Andym Warholom v tom čase, keď spolu žili v New Yorku,“ vysvetlil kurátor. Súčasťou výstavy je aj práca Jeana-Michela Basquiata, ktorý priamo tvoril kolaboračné práce s Andym Warholom. Mal ho za svojho tútora a učiteľa.

Na snímke kurátor MMUAW Martin Cubjak pri dielach Keitha Haringa v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach 25. augusta 2016.
Foto: TASR - Michaela Zdražilová


Najväčšie zastúpenie v expozícii Pop-art vs. Street-art majú diela známej umelkyne z Londýna, ktorá tvorí pod pseudonymom Bambi. „Vie sa o nej iba to, že vo výtvarnom umení poznajú jej identitu traja ľudia, ktorí sú zároveň jej oficiálnymi zástupcami. Tí prezradili verejnosti, že za pseudonymom Bambi sa v skutočnosti skrýva veľká hudobná hviezda, ktorej nosiče vlastnia desiatky miliónov ľudí po celom svete,“ vysvetlil Cubjak.

Ďalšou anonymne tvoriacou umelkyňou, ktorej diela sa v tejto expozícii nachádzajú, je Poppy. „Vieme o nej, že je to žena. Má 30- 40 rokov. Aj keď momentálne žije striedavo na Slovensku a v Rakúsku, nepochádza ani z jednej tejto krajiny,“ uviedol Cubjak s tým, že zmluvy o mlčanlivosti nedovoľujú múzeu prezradiť, o koho ide.

Výstava Pop-art vs. Street-art bude súčasťou stálej expozície MMUAW v Medzilaborciach.