Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Expozíciu bojnického zámku dopĺňajú aj historické kraslice z Martina

Na snímke jedny z najstarších kraslíc v expozícii, oranžová a zelená kraslica sú vytvorené technikou maľovania a pochádzajú z obce Vrícko z roku 1930. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Bojnický zámok bude od dnes do Veľkonočného pondelka otvorený od 10.00 h do 15.00 h.

Bojnice 24. marca (TASR) - Expozíciu doplnenú o jarnú výzdobu, ako i výber kraslíc s rozličnými technikami zdobenia si môže verejnosť pozrieť na zámku v Bojniciach. Špeciálne veľkonočné prehliadky, ktoré pri príležitosti Veľkej noci pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice, sa začali dnes a potrvajú do Veľkonočného pondelka 28. marca.

Súčasťou prehliadky počas veľkonočných sviatkov je aj prezentácia výberu kraslíc, ktoré si zámok v Bojniciach zapožičal z Etnografického múzea v Martine. Ako pre TASR uviedla lektorka SNM -Múzea Bojnice Mária Balážová-Mankovecká, návštevníci môžu v expozícii obdivovať modré kraslice, vytvorené technikou vyškrabávania s gerlachovským vzorom, pochádzajúce z roku 1987 z Bratislavy a takisto aj najstaršie kraslice zo zapožičaných exponátov. "Konkrétne sú z roku 1930 a boli vytvorené technikou maľovania, pochádzajú z obce Vrícko. Najmladšia z nich je z roku 1950 aj batikovaná tenkou trubičkou," spresnila.

V priestoroch zámku si jeho návštevníci môžu pozrieť aj kraslice z roku 1989, ktoré pochádzajú z Brezna a boli vytvorené technikou vyškrabávania. "V expozícii sa tiež nachádza unikátna kraslica okovaná mosadzou, je z roku 2007. Takisto netradičná hlinená kraslica, vystavené sú aj kraslice z Veľkej Čausy olepované slamou z rokov 1986 až 1987," doplnila Balážová-Mankovecká. Tieto kraslice podľa jej ďalších slov dopĺňajú aj rozličné ďalšie, takisto z Veľkej Čausy.

"Návštevníkov, ktorí si zatúžia vyzdobiť svoje príbytky ručne zdobenými kraslicami z dielne krasličiarok z hornej Nitry a krasličiara z Požitavia, určite poteší možnosť zakúpiť si hand-made výrobky priamo v zámockej predajni suvenírov," dodala kultúrno-propagačná manažérka SNM-Múzea Bojnice Petra Gordíková.

Bojnický zámok bude od dnes do Veľkonočného pondelka otvorený od 10.00 h do 15.00 h. Obchod so suvenírmi je v týchto dňoch zase sprístupnený verejnosti v čase od 9.30 do 15.00 h.