Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Fanúšikovia Queen si dnes pripomenú nedožitých 70 rokov Mercuryho

Kashmira Cooková sa pozerá na veľký portrét svojho zosnulého brata Freddieho Mercuryho 18. októbra počas výstavy v predajni hudobním Planet M v Bombaji. Britský spevák populárnej skupiny Queen, ktorý sa narodil v Indii a zomrel následkom syndrómu AIDS, má v Bombaji množstvo fanúšikov. TASR/AP. Foto: TASR AP

Spevák, skladateľ a hudobník Freddie Mercury, vlastným menom Frederick Bulsara, sa narodil 5. septembra 1946 na ostrove Zanzibar.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Fanúšikovia skupiny Queen si dnes pripomenú nedožitých 70 rokov legendárneho lídra tejto kapely. Spevák, skladateľ a hudobník Freddie Mercury, vlastným menom Frederick Bulsara, sa narodil 5. septembra 1946 na ostrove Zanzibar. Napriek perzskému priezvisku a miestu narodenia boli obaja Freddieho rodičia občianstvom Briti, otec bol navyše aj britským diplomatom. Do trinástich rokov navštevoval internátnu školu v indickom meste Bombaj. V roku 1959 sa rodina presťahovala do Anglicka.

Po ukončení strednej školy začal študovať umenie na Univerzite v Ealingu. V tom čase tam študoval aj Pete Townshend, známy zo skupiny Who či Ron Wood, ktorý hrá v Rolling Stones. Freddie absolvoval fakultu umenia a dizajnu. Začal skladať prvé piesne, účinkoval ako spevák v amatérskej skupine Sour Milk Sea a neskôr v skupine Wreckage. Meno Mercury si dal podľa mytologického posla bohov.

Aj názov skupiny Queen vymyslel Freddie Mercury. Prvé vystúpenia absolvovali vo vysokoškolských kluboch. Oficiálne ako Queen vystúpili prvýkrát 19. februára 1971 v londýnskej hale Hornsey Town. V júli 1973 vydali prvý album s názvom Queen a získali zaň prvú zlatú platňu. Mesiac nato vyrážajú na prvé britské turné ako predkapela vtedy populárnych Mott The Hoople. Publikum ich prijalo výborne a v marci 1974 začínajú prvé vlastné britské turné. Mesiac nato už koncertovali v Spojených štátoch, Brian May však dostal žltačku, a tak sa predčasne vrátili domov.

Prelomovým pre skupinu bol štvrtý album A Night At The Opera, ktorý vychádza 21. novembra 1975. Nahrávali ho tri mesiace striedavo v šiestich štúdiách, 12 skladieb na ňom je dielom všetkých členov skupiny. Na singli vychádza skladba Bohemian Rhapsody, singel aj album viedli hitparády a za obe získali Queen platinové platne. V londýnskom Hyde Parku odohrali 18. septembra 1976 koncert s voľným vstupom, prišlo 150.000 fanúšikov a Queen prekonali rekord, ktorý dovtedy držala skupina Rolling Stones.

V marci 1981 cestujú Queen na prvé turné do Južnej Ameriky a Mexika. Tak nadšené publikum ešte dovtedy nezažili a na ďalších koncertoch roztopili aj chladných Japoncov. Na margo spolupráce členov skupiny Freddie Mercury vyhlásil: „Kedysi som si myslel, že vydržíme najviac päť rokov, ale došlo to až tak ďaleko, že sme pristarí na rozchod. Viete si predstaviť v štyridsiatke novú kapelu?“

S pápežom Jánom Pavlom II a ďalšími svetovými osobnosťami sa môžu stretnúť návštevníci Ponitrianskeho múzea v Nitre. Voskové figuríny zo zbierky Sankt Peterburgského antropologického múzea dorazili na Slovensko s trojtýždňových oneskorením, ktoré spôsobili technické problémy s ich prevozom v Srbsku. Výstava voskových figurín svetových celebrít potrvá v Nitre do 24. augusta. V Ponitrianskom múzeu si môžu návštevníci pozrieť 25 figurín súčasných i historických osobností politického, kultúrneho i spoločenského života. V jednej miestnosti sa stretli Bill Clinton s Napoleonom, Adolfom Hitlerom, Billom Gatesom i súčasným pápežom, autorka detektívnych románov Agatha Christie so svojim detektívom Hercule Poirotom, herci Signourney Weaver, Arnold Schwarzenegger, Danny de Vito či Jean Paul Belmondo. Hudobný svet zastupuje nezabudnuteľný Fredy Mercury ( na sn.) a Michael Jackson. Foto Daniel Veselský / TASR 18.8.2003 Nitra.
Foto: TASR Daniel Veselský


V júni 1986 vydávajú úspešný album Kind Of Magic. Nasleduje európska koncertná šnúra, v rámci ktorej vystúpili 27. júla 1986 na Népstadione v Budapešti. Záznam koncertu dokumentuje film Queen In Budapest. Na koncerte zahrali aj maďarskú ľudovú pieseň Tavaszi szél, vizet árasszt a 80.000 domácich fanúšikov na štadióne burácalo od nadšenia.

Po týchto koncertoch sa Freddie venoval aj sólovým projektom, v máji 1987 sa do hitparády dostala jeho verzia skladby Great Pretender, ktorú prevzal od americkej vokálnej skupiny Platters. V roku 1981 si Freddie Mercury kúpil v Londýne, v štvrti Kensington 28-izbové sídlo za 500.000 libier. „Každý, kto zarába veľa peňazí, má svoj sen, hovoril Freddie. A mojím snom bol tento dom, podľa vzoru hollywoodskych filmov." V ňom aj 24. novembra 1991 vo veku 45 rokov zomrel.

Oficiálna diskografia skupiny Queen s frontmanom Freddiem Mercurym obsahuje 47 singlov a 15 albumov, ten posledný Made In Heaven vyšiel už po jeho smrti v novembri 1995. Nahral aj dva sólové albumy, Mr. Bad Guy vyšiel v apríli 1985 a Barcelona v októbri 1988.