Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Febiofest nezabudol na svojho najmenšieho diváka

Ilustračné foto Foto: TASR

Aktuálny ročník MFFK Febiofest ponúka štyri organizované projekcie pre deti zo základných škôl, otvorené aj pre verejnosť.


Bratislava 21. marca (TASR) - Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest, ktorý sa práve koná v Bratislave, ani tento rok nezabudol na svojho najmenšieho diváka. V rámci sekcie Filmový kabinet deťom pripravil pre školákov v Bratislave aj v regiónoch interaktívnu prednášku o animovanom filme, spojenú s premietaním šiestich častí dobrodružstiev dvoch dievčatiek - Mimi a Lízy.

Kreslené postavičky spája nielen priateľstvo, ale aj chuť spoznávať svet tej druhej. Mimi a Líza preskúmajú spolu s deťmi magickú krajinu fantázie so všetkými jej zákutiami. Svet nevidiacich a tých, ktorí vidia. Aký dôležitý je pre deti kamarát, aké úžasné je vnímať pocity druhého a aká obohacujúca môže byť rozdielnosť. Toto posolstvo môžu rozpoznať v príbehoch nielen malí diváci, ale aj dospelí.

Aktuálny ročník MFFK Febiofest ponúka štyri organizované projekcie pre deti zo základných škôl, otvorené aj pre verejnosť, na ktorých predstaví malým divákom šesť príbehov obľúbenej dvojice Mimi a Líza. Dobrodružstvá dvoch malých dievčat si deti nielen pozrú, ale dozvedia sa tiež, ako sa jednotlivé časti pripravovali a čo všetko tvorba animovaného príbehu zahŕňa. Prezradia to v rámci workshopu režisérky a animátorky rozprávok Katarína Kerekesová, Mária Oľhová a Zuzana Polonská.

"Premietame v termínoch 22. a 23. marca o 9.00 v Kine Lumiére na Špitálskej ulici. Po Bratislave vyrazí Mimi a Líza aj do regiónov,"
TASR informovala Martina Pašteková z ASFK, organizátora festivalu. Po jeho bratislavskej časti sa projekcie obľúbeného seriálu presunú do Artkina Trenčín (1. 4.), do kina Úsmev v Košiciach (5. 4.), do kina Iskra v Kežmarku (6. 4.) a do kina Hviezda v Trnave (14. 4.).

Po minuloročnej spolupráci pripravila ASFK opäť aj špeciálnu projekciu pre ľudí s mentálnym postihom z Domova sociálnych služieb, ktorá sa uskutoční v stredu 23. marca. "Klienti a klientky DSS Javorinská sú dospelí ľudia s mentálnym znevýhodnením. Títo ľudia sú často na okraji našej spoločnosti. Návštevou filmového festivalu Febiofest majú možnosť napojiť sa na aktuálne kultúrne dianie a priamo zažiť festival, ktorý poznajú z masovokomunikačných prostriedkov. Návštevou projekcie Mimi a Líza spojenú s interaktívnou prednáškou majú možnosť blízkym ľahko pochopiteľným spôsobom - formou rozprávkového príbehu - vidieť cestu priateľstva človeka s postihnutím a bez postihnutia," hovorí sociálna terapeutka Zuzana Homolová.

Všetky projekcie zo sekcie Filmový kabinet deťom sú zadarmo.