Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na Febiofest zavítajú Iosseliani, Serra, Třeštíková a Zelenka

Na archívnej snímke Peter Zelenka. Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Výber filmov z bratislavskej časti festivalu poputuje napríklad aj do Trenčína, Košíc, Banskej Bystrice, či Kežmarku.

Bratislava 25. februára (TASR) - Osobnosti európskej kinematografie - Iosseliani, Serra, Třeštíková a Zelenka - zavítajú do Bratislavy na 23. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Jeho návštevníci budú môcť spoznať tvorbu týchto výnimočných režisérov 20. a 21. storočia od 17. do 23. marca. Profilová sekcia Osobnosti klubového filmu uvedie výber z tvorby francúzsko-gruzínskeho barda Otara Iosselianiho, španielskeho režiséra Alberta Serru a českých filmárov Heleny Třeštíkovej a Petra Zelenku. "Tvorcovia svoje snímky osobne uvedú pred festivalovým publikom a na pôde Vysokej školy múzických umení budú mať aj verejné masterclassy," TASR informovala PR manažérka festivalu Zuzana Kizáková.

Vyše 80-ročný Otar Iosseliani sa filmovej tvorbe venuje už viac ako polstoročie. Po štúdiách hudby, matematiky, mechaniky a po prácach námorníka i robotníka zakotvil pri filme. V bývalom Sovietskom zväze však jeho diela cenzurovali, tak sa z rodného Gruzínska v túžbe po tvorivej slobode presídlil do Francúzska, kde žije dodnes. Takmer každý z jeho filmov získal viacero ocenení. Patria medzi ne dve Veľké ceny poroty na MFF v Benátkach za filmy Les favoris de la lune (1984) a Et la lumierefut (1989), cena FIPRESCI z Berlinale 1981 za film Pastorali (1976). Jeho filmy pravidelne v oficiálnom výbere uvádzal festival v Cannes. V roku 2011 sa stal Iosselianiho film Chantrapas gruzínskym národným nominantom na Oscara. Na Febiofeste umelec osobne uvedie svoj najnovší film Zimná pieseň (2015), ktorý sa zamýšľa nad koncom starého sveta a hodnotami toho nového, a poetickú komédiu Ráno v Benátkach (2002), ocenenú Strieborným medveďom za réžiu a cenou FIPRESCI na Berlinale.

Španielsky režisér Albert Serra, držiteľ Zlatého leoparda z festivalu v Locarne, si získal meno ako jeden z najnekompromisnejších mladých filmárov 21. storočia a zaradil sa tak do hviezdnej zostavy súčasných európskych nezávislých tvorcov ako Lisandro Alonso, Pedro Costa či Béla Tarr. Serra prezývaný "radikálny klasik" sa preslávil triptychom historických drám, z ktorých dve - Honor de cavalleria (2006) a Historky o mojej smrti (2013) - osobne uvedie v Bratislave.

Česká dokumentaristka Helena Třeštíková, ktorá sa vo svojich dielach zameriava na medziľudské vzťahy a sociálne problémy, počas svojej kariéry nakrútila viac ako 40 snímok. V roku 2007 získala jej Marcela na festivale v Seville Cenu za najlepší európsky dokument, o rok neskôr si Třeštíková na konto pripísala cenu Európskej filmovej akadémie Prix Arte za snímku René. Na Febiofeste predstaví film Mallory, v ktorom 13 rokov sledovala hlavnú hrdinku. Po prvý raz na Slovensku osobne predstaví aj svoj najnovší film Zkáza krásou o kontroverznej Líde Baarovej, kedysi najväčšej československej filmovej hviezde, z ktorej však vzťah s Josephom Goebbelsom urobil nepriateľa národa a symbol kolaborantstva.

Návštevníkov Febiofestu čaká aj retrospektíva ôsmich filmov režiséra Petra Zelenku. Vo výbere figuruje tragikomédia Knoflikáři (1997), ktorá získala štyroch Českých levov a hlavnú cenu Tigra na festivale v Rotterdame, legendárny film Samotáři (1997), ku ktorému Petr Zelenka napísal scenár a stal sa najúspešnejším filmom roka. V kolekcii nechýbajú ani tituly Rok ďábla (2002), Příběhy obyčejného šílenství (2005), Kramazovovci (2008) a staršie hudobné dokumenty z dielne Petra Zelenku. Osobne uvedie v Bratislave aj svoj najnovší film, komediálny fiktívny dokument Stratení v Mníchove.

Výber filmov z bratislavskej časti festivalu poputuje od 31. marca do 16. apríla do Trenčína, Košíc, Banskej Bystrice, Kežmarku, Prešova, Martina, Prievidze, Trnavy a Levíc.