Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Hlavná cena Súťaže krátkych filmov krajín V4 putuje do Maďarska

Na snímke riaditeľ 21. ročníka medzinárodného filmového festivalu FEBIOFEST 2014 Peter Dubecký. Foto: TASR/Martin Baumann

O ocenenia sa uchádzalo dovedna 25 krátkometrážnych hraných, animovaných a dokumentárnych diel.

Bratislava 28. marca (TASR) - Hlavnú cenu Súťaže krátkych filmov krajín V4 získala na 21. MFF Febiofest maďarská snímka Môj sprievodca režiséra Barnabása Tótha. Cenu pre najlepší krátky film si režisér osobne prevzal počas slávnostného záveru bratislavskej časti festivalu.

O udelení ocenenia spojeného s finančnou prémiou 3000 eur rozhodla medzinárodná porota v zložení Ivo Brachtl (SR), Przemek Soltysik (Poľsko) a Přemysl Martinek (ČR). "Po mimoriadne náročnej diskusii sa porota konsenzuálne rozhodla prideliť hlavnú cenu na pohľad jednoduchému filmu podávajúcemu jednoduchú správu o jednoduchej pravde - o pripustení si nevyhnutnosti zmeny v našom vnútri," uviedol Brachtl.

Zvláštne uznanie poroty získal animovaný poľský film Ziegenort režiséra Tomasza Popakula a Cenu divákov si odniesol tiež poľský film, hrané dielo Mazurek Julie Kolberger.

O ocenenia sa uchádzalo dovedna 25 krátkometrážnych hraných, animovaných a dokumentárnych diel z krajín V4 a hosťujúcej Ukrajiny.

Febiofest putuje z Bratislavy do ďalších ôsmich miest. Festivalový výber a tiež všetky tri víťazné snímky uvidia diváci v Košiciach, Martine, Trenčíne, Trnave, Banskej Bystrici, Prievidzi, Kežmarku a Prešove, kde tohtoročný Febiofest ukončí svoj púť 17. apríla.

TASR informovala Eva Rebollo z Asociácie slovenských filmových klubov.