Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Febiofest vzbudil záujem o slovenský film

Tlačová konferencia po novinárskej projekcii filmu Môj pes Killer režisérky Miry Fornay, Foto: TASR

Tento rok priniesol nielen 38 slovenských snímok, ale založil aj tradíciu - súťaž krátkych filmov krajín V4. Na prvom ročníku sa stretlo päť titulov z každého štátu.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Jubilejný 20. ročník Medzinárodného filmového festivalu Febiofest (15.3. - 14.4.) ukončil svoju púť cez víkend v Prešove. Po skončení prvej, týždeň trvajúcej bratislavskej časti, sa dramaturgický výber programu presunul do ďalších šiestich slovenských miest. Celkovo 129 filmov v 14 programových sekciách videlo v siedmich mestách, v 11 kinosálach na 199 predstaveniach 9328 divákov. "Až 3597 divákov prišlo na slovenské filmy," TASR informovala Eva Rebollo z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK), ktorá festival organizuje.

Tento rok priniesol nielen 38 slovenských snímok, privítal 40 domácich i zahraničných hostí, ale založil aj tradíciu - súťaž krátkych filmov krajín V4. Na prvom ročníku sa stretlo päť titulov z každého štátu. Zaradením tejto súťažnej sekcie krátkych filmov krajín V4 sa doterajšia filmová prehliadka premenila na MFF. Z pätice filmov, ktoré v súťaži reprezentovali Slovensko, si tri odniesli ocenenia. Zvláštne ceny patria Ondrejovi Rudavskému za animovaný film Mesiac a režisérovi Aramisova za hranú snímku Cagey Tigers. Cenu divákov získala Výstava Petra Begányiho a Andreja Kolenčíka.

Najnavštevovanejší film bol Môj pes Killer od Miry Fornay

Najnavštevovanejším titulom festivalu bol otvárací film Môj pes Killer režisérky Miry Fornay. Medzi najvyhľadávanejšie filmy sa zaradili aj ďalšie slovenské novinky ako Nový život Adama Oľhu, Najväčšie prianie Olgy Špátovej, Absolventi - sloboda nie je zadarmo Tomáša Krupu, V tieni Davida Ondříčka, Dozvuky poľského režiséra Wladislawa Pasikowského, nový televízny film režiséra Dušana Trančíka Hodina dejepisu či dokument Exponáty alebo príbehy z kaštieľa Pala Korca. "Sedem z celkového počtu slovenských filmov v programe bolo uvedených v slovenskej premiére a štyri vo svetovej," doplnila. Premietania všetkých nových slovenských snímok si mohli užiť diváci za účasti tvorcov.

Do prvej desiatky najnavštevovanejších a najvyhľadávanejších titulov patrili európske snímky, ktoré si odniesli ocenenia z prestížnych medzinárodných festivalov. Diváci ich mohli vidieť v sekcii Panoráma - ozveny európskych festivalov či v profilovom výbere venovanom režisérovi Michaelovi Hanekemu. Z tejto sekcie divákov najviac lákala oscarová snímka Láska a film Funny Games. "Divácky najúspešnejšími filmami zo sekcie Panoráma boli hit z MFF Cannes dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga Hon, nezvyčajná belgická roadmovie Hasta la vista! režiséra Geoffreyho Enthowena a nové dielo juhokórejského režiséra Kim Ki Duka Pieta," dodala Eva Rebollo. Pozornosť divákov podľa nej pritiahli aj Mlyn a kríž poľského režiséra Lecha Majewského a americký debut, ktorý získal tento rok štyri nominácie na Oscara Divoké bytosti južných krajín režiséra Benha Zeitlina.