Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Festival Allegretto otvoril koncert žilinského komorného orchestra

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Na 31. ročníku festivalu vystúpi do 30. apríla v Dome umenia Fatra 12 interpretov zo šiestich krajín.

Žilina 25. apríla (TASR) – Stredoeurópsky festival koncertného umenia Allegretto Žilina otvoril v pondelok večer koncert Štátneho komorného orchestra (ŠKO) Žilina. Predstavil sa pod taktovkou českého dirigenta Františka Maceka, držiteľa ceny festivalu z roku 2021.

S domácim orchestrom vystúpila slovenská hobojistka žijúca vo Švajčiarsku Anna Štrbová, ktorá je absolventkou žilinského konzervatória. "Program festivalu otvorila skladba slovenského skladateľa Mira Bázlika, pokračoval hobojovým koncertom Richarda Straussa a symfóniou španielskeho skladateľa Juana Crisostóma de Arriagu," informovala Veronika Štubňová z Hudobného centra (HC) Bratislava.

Na 31. ročníku festivalu vystúpi do 30. apríla v Dome umenia Fatra 12 interpretov zo šiestich krajín. Hlavným poslaním festivalu je prezentovať umelcov z rôznych krajín vrátane Slovenska, ktorí sú laureátmi najrenomovanejších svetových súťaží. "Často ide o ich debutové vystúpenie, nielen v Žiline, ale aj na Slovensku. Festival zároveň poskytuje priestor pre vzájomnú výmenu kultúrnych hodnôt a je tiež miestom konfrontácie interpretačných schopností popredných mladých umelcov nielen z Európy," uviedlo HC.

Podujatie organizuje Hudobné centrum - štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR v spolupráci so ŠKO Žilina a mestom Žilina.