Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival Bratislava v pohybe štartuje prepojenie tiel a myslí z Číny

Z tlačovej konferencie o 19. ročníku medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe v historickej budove SND v Bratislave 23. septembra 2015. Na snímke sprava dramaturgička baletu SND Eva Gajdošová, riaditeľka festivalu Bratislava v pohybe Miroslava Kovářová, Marta Poláková a Juraj Korec (obaja "pocitové roz-umenie). Foto: TASR - Martin Baumann

Podujatie privíta aj tanečníkov z Izraela, Švajčiarska, Českej republiky a Slovinska.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Čínsky súbor Tao Dance Theater s predstavením 6 a 7 dnes v Historickej budove Slovenského národného divadla otvorí 19. ročník festivalu Bratislava v pohybe. Podujatie privíta aj tanečníkov z Izraela, Švajčiarska, Českej republiky a Slovinska. Uvedie široké spektrum súčasného tanca od choreografov, ktorí sú partnermi filozofov, až po tanečníkov a choreografov, ktorí spolupracujú s výtvarnými umením. Chýbať nebudú umelci, ktorí našli zázemie v cirkuse, športe či počítačovej technike.

Formát víkendových predstavení organizátori zachovali, budú štyri a headliner sa predstaví hneď na začiatku. "Tao Dance Theater je prvá čínska skupina na festivale. Diváci sa môžu tešiť na neuveriteľné spojenie čínskej filozofie so súčasným prístupom k telu a k pohybu, prepojenie tiel a myslí," uviedla pre TASR Miroslava Kovářová, riaditeľka festivalu Bratislava v pohybe. K zaujímavému predstaveniu umelcov z Číny doplnila: "Sú úžasní tým, že cítite, že oni sú všetci spolu na javisku, spolu dýchajú, spolu sa hýbu a majú neuveriteľnú dynamiku pohybu. Je to veľmi čisté predstavenie, ľudské telo je tam hlavným aktérom. Otváracie predstavenie má byť v rámci tanca zlatým klincom sezóny." Minimalistické experimenty v podaní siedmich tanečníkov čínsky choreograf Tao Ye nezvyklo pomenoval 6 a 7. "Hovorí o tom, že akýkoľvek názov predstavenia už je akýmsi posunom mysle diváka a nenecháva mu slobodnú vôľu na to, aby predstavenie prijal tak, ako bude naňho v tej danej chvíli pôsobiť," vysvetlila Miroslava Kovářová.

Dve diela uvedie v Bratislave aj mladá izraelská choreografka Noa Shadur. Medzinárodný projekt predvedie slovenský autor Milan Tomášik spolu s tanečníkmi zo Slovinska, Talianska, Španielska a Slovenska. Švajčiarsky choreograf Philippe Saire, ktorý pôsobí na scéne súčasného tanca už vyše 30 rokov, predstaví Black Out - kombináciu tanca, grafiky a performancie. Predstavenie, ktoré vlani dosiahlo už 2000 repríz, je výnimočné aj tým, že si ho môže pozrieť naraz len 40 divákov, preto ho Bratislava v pohybe uvedie v dvoch predstaveniach.

Česko na podujatí reprezentuje DOT504 Dance Company, ktorá uvedie dielo slovensko-gréckej dvojice choreografov - Jozefa Fručeka a Lindy Kapetanea Collective Loss of Memory zaoberajúce sa témou násilia a potreby človeka zabíjať iných ľudí. Vo festivalovom programe nechýba taliansky umelec Alessandro Sciarroni, ktorý v dvoch časoch poteší zvlášť detského diváka dielom Jozef. Ide o vôbec prvé predstavenie pre deti, ktoré uvedie bratislavský festival súčasného tanca. Slovenskí tvorcovia sa na ňom predvedú v netradičnom priestore (Urban House), kde si diváci budú môcť pozrieť v premiére titul troch autorov - Marty Polákovej, Juraja Koreca a Petra Šavela Poctivé roz-umenie v réžii Tomáša Procházku.

Festival potrvá do 24. októbra. Hlavný program ponúkne počas víkendov aj v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, v priestore A4 a Urban House na Laurinskej ulici.