Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival v Cannes otvára film Veľký Gatsby s Leonardom DiCapriom

Oficiálny plagát 66. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Cannes Foto: TASR/AP

Slovensko má na filmovom festivale svoje zastúpenie v sekcii Cinéfondation, ktorá objavuje nové talenty.

Cannes 15. mája (TASR) - Európskou premiérou 3D filmovej adaptácie románu Francisa Scotta Fitzgeralda z roku 1925 Veľký Gatsby s Leonardom di Capriom v hlavnej úlohe sa dnes večer začne 66. ročník medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Hostí i návštevníkov však privítal prvý festivalový deň dažďom.

O Zlatú palmu sa v hlavnej súťaži uchádza 20 filmov, päť z nich amerických, medzi ktorými nechýbajú najnovšie snímky ostrieľaných filmárskych hviezd ako sú Steven Soderbergh (Behind the Candelabra), Roman Polanski (La Venus á la Fourrure), Francois Ozon (Jeune & Jolie) či bratia Coenovci (Inside Llewyn Davis).

Porote tento rok predsedá americký režisér Steven Spielberg, jej členmi sú aj austrálska herečka Nicole Kidmanová a dvaja tohtoroční laureáti Oscarov - hongkonský režisér Ang Lee a rakúsky herec Christoph Waltz.

Slovensko má na filmovom festivale svoje zastúpenie v sekcii Cinéfondation, ktorá objavuje nové talenty. Koprodukčný česko-slovenský animovaný film Pandy Bratislavčana Matúša Vizára súťaží v sekcii študentských filmov. O víťazovi spomedzi 18 súťažných filmov rozhodne päťčlenná porota, ktorú bude viesť austrálska režisérka Jane Campionová, informoval Slovenský filmový ústav.


Závan sviežeho vzduchu

Predseda poroty Steven Spielberg a Nicole Kidmanová
Foto: TASR/AP
Legendárny americký režisér Steven Spielberg dnes nazval filmový festival vo francúzskom Cannes "závanom sviežeho vzduchu" v porovnaní s udeľovaním Oscarov, ktoré sa podľa neho podobajú na politickú kampaň. Informovala o tom agentúra DPA.

"Udeľovaniu Oscarov vždy predchádza určitá kampaň, čo tu v Cannes neexistuje. Je to pre mňa závan sviežeho vzduchu," nechal sa počuť Spielberg, ktorý bude na tohtoročnom festivale predsedať filmovej porote.

Režiséra snímok ako Čeľuste, Schindlerov zoznam alebo Lincoln sa spýtali, či použije politiku cukru a biča na dosiahnutie zhody medzi spoluporotcami, medzi ktorými je austrálska herečka Nicole Kidmanová i taiwanský režisér Ang Lee.

"Budem si musieť znovu pozrieť film Sidneyho Lumeta s názvom Dvanásť rozhnevaných mužov - ako prípravu na posledný deň, kedy oznámime rozhodnutie o víťazoch," zažartoval Spielberg.

Podujatie sa skončí slávnostným odovzdávaním cien 26. mája.