Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Festival českého divadla otvorili Cimrmanovci a výstava o Havlovi

Václav Havel Foto: Teraz.sk/Robert Vano

O vystúpenie Cimrmanovcov v Bratislave je vždy veľký záujem, a tak Svěrák a spol. uvedú hru Cimrman v říši hudby aj dnes večer.

Bratislava 4. novembra (TASR) – V bratislavskom Štúdiu L+S sa začal vo štvrtok večer (3.11.) 23. ročník Festivalu českého divadla. Otvorilo ho legendárni Cimrmanovci, ktorí do Bratislavy prišli s hrou Cimrman v říši hudby.

Stalo sa už tradíciou, že tento festival otvára práve legendárne Divadlo Járy Cimrmana, ktoré oslavuje 50. výročie založenia. Cimrman v říši hudby je v ich podaní osvetový večer s jednoaktovou operou Járy Cimrmana Úspech českého inžiniera v Indii. Špeciálne predstavenie na čele s protagonistom súboru Zdeňkom Svěrákom k 50. výročiu divadla bolo rozšírené o živý orchester. Zaplnené hľadisko sa výborne zabávalo a umelcov na čele s protagonistom Svěrákom odmenilo záverečným standing ovation, čo Svěrák pomenoval ako „bratislavské povstanie“.

Festival samotný otvorila pred prvým predstavením vernisáž výstavy Václav Havel - občan a dramatik, ktorá mapuje premiéry jeho divadelných hier doma i v zahraničí. „Festival začíname vernisážou výstavy známeho výtvarníka alebo témou, ktorá súvisí s divadlom. Vlani to boli Voskovec a Werich, tento rok si pripomíname nedožité osemdesiatiny Václava Havla. Z iniciatívy umelca Institutu pro umění – Divadelním ústavem v Prahe vznikla výstava Václav Havel - občan a dramatik,“ povedal pre TASR výkonný riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič.

Divadelný ústav disponuje pomerne bohatým archívom fotografií, získali ich čiastočne do svojho archívu v ponovembrovej eufórii, keď zahraničné divadlá aj radoví občania posielali do ústavu fotografie z inscenácií Václava Havla, pričom si nežiadali autorské honoráre. Výstavu môžeme rozdeliť do viacerých častí, sú to fotografie inscenácií z poslednej doby vrátane hry Odchádzanie, potom sú to fotografie zo 60. rokov z českých aj zahraničných divadiel, aj niekoľko fotografií, ktoré dokumentujú súkromný život Václava Havla,“ uviedol pre TASR po vernisáži zástupca Veľvyslanectva Českej republiky v Bratislave Ondřej Pometlo.

O vystúpenie Cimrmanovcov v Bratislave je vždy veľký záujem, a tak Svěrák a spol. uvedú hru Cimrman v říši hudby aj dnes večer. Ešte predtým o 16.30 h sa vo foyeri Štúdia L+S uskutoční autogramiáda knihy Půlstoletí s Cimrmanem. Knižka približuje obrazom i textom zákulisie najslávnejšieho českého divadelného súboru. Svěrák bilancuje jeho históriu formou súkromného listu Ladislavovi Smoljakovi a každý člen divadla pridal tiež svoju najživšiu spomienku.