Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Festival Ekotopfilm sa sťahuje do Košíc, pripravený je bohatý program

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Ekotopfilm je jediný festival na Slovensku s takou dlhou tradíciou, ktorý otvára témy dlhodobo udržateľného rozvoja.

Košice 17. novembra (TASR) - Po úspešnom štarte v Bratislave sa 41. ročník Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm v rámci tour presúva do Košíc. V dňoch 24. až 25. novembra 2014 v obchodnom centre Galéria budú mať diváci možnosť vzhliadnuť tie najlepšie z víťazných filmov.

„Ekotopfilm je jediný festival na Slovensku s takou dlhou tradíciou, ktorý otvára témy dlhodobo udržateľného rozvoja,“ informovala výkonná riaditeľka festivalu Jana Kadlečíková.

Aktuálny ročník Ekotopfilmu je podľa nej výnimočný tradične kvalitnými filmami z celého sveta, pestrým sprievodným programom či diskusiami s tvorcami. Organizátori však nezabúdajú ani na deti a mládež, ktorú sa snažia vzdelávať hravou formou.

„Nesmierne nás teší práve vysoká návštevnosť rôznych vzdelávacích prednášok, odborných prezentácií či workshopov, ktoré sme pripravili spolu s našimi partnermi. Tisíce ľudí sú dôkazom, že šírenie environmentálnej osvety má čoraz väčší zmysel. V tom nám pomáhajú aj odborní garanti, ktorými sú Ministerstvo životného prostredia SR a Ministerstvo hospodárstva SR, a tiež úzka spolupráca s ďalším desiatimi ministerstvami. Naša vďaka patrí aj samotnému prezidentovi SR, pod ktorého osobnou záštitou sa koná festival,“ zdôraznila Kadlečíková.

Špeciálny karavan

Tento rok zavíta festival do viac ako 50 miest na celom Slovensku. Špeciálnym karavanom chcú organizátori filmy priniesť čo najväčšiemu počtu divákov. Festival ponúka hneď niekoľko filmov, okrem iného aj americký dokument Pestovateľské mestá. Ten ukazuje inšpiratívne príbehy odvážnych mestských pestovateľov, inovátorov a obyvateľov mesta, ktorí spochybňujú systém, akým sa v krajine pestujú a distribuujú potraviny. „Slovenský film Vlčie hory je zase príbehom o jednej z posledných divočín v Európe - na pomedzí Slovenska, Poľska a Ukrajiny,“ dodala Kadlečíková.

Na úteku

Jedným z najlákavejších filmov je podľa nej novinka televízneho reportéra Michala Rybanského s názvom Na úteku. Približuje v ňom hneď niekoľko žien, ktoré sa popasovali s osudom a dokázali zmeniť svoje životy. Americký dokumentárny film Hodváb z Madagaskaru rozpráva o udržateľných globálnych fair-trade trhoch, ktoré pomáhajú zachovať prastaré tradície, budujú ženám sebavedomie a nezávislosť a menia budúcnosť ich detí. „Nemecký film Menej je viac – hranice rastu a lepšieho života zase hľadá odpoveď na otázku, či existuje prosperita bez ekonomického rastu. Film Hľadanie energie divákom priblíži život štyroch miliónov Indov, ktorí žijú mimo elektrickej siete a sú odhodlaní zachrániť svoj domov, ktorým je vzácne svetové dedičstvo UNESCO, trvalo udržateľným spôsobom života,“ doplnila Kadlečíková s tým, že zahraničné filmy majú slovenský dabing.

Pestrý program

Okrem toho čaká na návštevníkov aj pestrý sprievodný program. S režisérom Štefanom Vaľom budú môcť diskutovať o jeho dokumente Príčiny povodní v Anglicku, ktorý príde predstaviť do Košíc. Dobrovoľníci v spolupráci s Červeným krížom si zase pripravili prednášku a ukážky poskytnutia prvej pomoci. Návštevníci budú môcť priniesť aj použitý kuchynský olej, ktorý možno oveľa efektívnejšie použiť napríklad v doprave, logistike, energetike či iných odvetviach. „Diváci budú môcť priniesť so sebou aj staré mobily na likvidáciu. Pripravili sme aj rôzne prezentácie ekoproduktov,“ uzavrela Kadlečíková.

Viac informácií nájdu záujemcovia na stránke www.ekotopfilm.sk.