Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Festival Error 2017 otvára Amnesia Theatre s predstavením Otrok rytmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hviezdou sobotňajšieho večera bude české divadlo Rozkoš, v ktorom hrajú ľudia pracujúci v sexbiznise aj ľudia bez domova.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Predstavením Otrok rytmu v podaní českého tanečného divadla Amnesia Theatre štartuje v piatok 24. novembra v Bratislave 11. ročník medzinárodného festivalu bezdomoveckých divadiel Error. Počas dvoch dní sa v Pisztoryho paláci predstavia divadlá z Fínska, Českej republiky, Francúzska, Slovinska, Maďarska, Poľska a Slovenska.

Prvý festivalový deň bude patriť aj fínskemu divadlu Home Theatre, ktoré umelecky tvorí s ľuďmi bez domova a osobami s mentálnym postihnutím. V hre Skeče pre domov pozve divákov premýšľať nad tým, čo tvorí náš domov a ako ho môžeme stratiť. Večer bude patriť bratislavskému Divadlu bez domova a inscenovanému čítaniu Krasojazdkyňa, ktoré na javisko prinesie performatívne spracovanú knihu Uršule Kovalyk. Piatkový program uzatvorí košické sociálne divadlo Hopi Hope, kde hrajú herci s Downovým syndrómom. "Ich predstavenie Emilyna ruža je prvým košickým steampunkovým muzikálom, ktorý sa odohráva v alternatívnej histórii Rakúsko-Uhorska," avizujú organizátori festivalu.

Sobotné dopoludnie bude patriť medzinárodnej konferencii a divadelné popoludnie otvorí slovinské Carnium Legendarium s hrou Na ceste, v ktorej sa ľudia bez domova a deti a mládež zo znevýhodneného prostredia snažia odpovedať na otázku, čo je zmyslom života a prečo sú ľudia takí osamelí. Maďarské divadlo AHA sa v predstavení Na konci sveta je všetko dobré a v pohode pokúsi prísť na to, kde sa nachádza to najlepšie miesto pre dieťa. "Poľské divadlo Teatr Grodzki prináša tento rok bábkovú hru Niekde za dúhou, ktorá je založená na spomienkach hercov a herečiek so sluchovým postihnutím a zobrazuje divadelný boj s vierou," TASR informovala Uršuľa Kovalyk, principálka Divadla bez domova, ktoré je organizátorom festivalu.

Ako ďalej uviedla, nováčikom na podujatí je francúzske divadlo Les Coquelicots Sauvages. "V hre Nie je to veselé nám bývalí prostitúti a bývalé prostitútky podajú svedectvo o svojom živote, myšlienkach a pocitoch súvisiacich s prostitúciou."

Hviezdou sobotňajšieho večera bude české divadlo Rozkoš, v ktorom hrajú ľudia pracujúci v sexbiznise aj ľudia bez domova. Predstavia sa hrou so surovými dialógmi Tatkovia a kukučky, v ktorej diváci nahliadnu do sveta netradičných rodín.

Medzinárodný festival bezdomoveckých divadiel Error je jediný festival v Európe zameraný na divadlá, v ktorých hrajú ľudia bez domova a inak sociálne vylúčení či znevýhodnení ľudia. Vytvára priestor, kde môžu divadelné zoskupenia pracujúce s marginalizovanými skupinami obyvateľstva prezentovať verejnosti originálne divadelné predstavenia, filmy a hudobné produkcie.