Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Kultúra

Festival Hory a mesto uvedie ocenený film K2 - Dotknúť sa neba

Ilustračné foto Foto: TASR

Diváci sa môžu tešiť aj na francúzsky film Metronomic.

Bratislava 26. februára (TASR) - Film K2 - Dotknúť sa neba, ktorý získal Grand Prix na festivale vo Vancouveri, uvedie Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Snímka poľskej režisérky Elizy Kubarskej zachytáva spomienku na jeden tragický deň v stenách zradnej osemtisícovky z roku 1986. "Z kanadského Vancouver International Mountain Film Festivalu (VIMFF) prídu na Hory a mesto aj ďalšie tri ocenené filmy a viac ako 30 snímok, ktoré patrili medzi to najlepšie," TASR informovala Zuzana Golianová, PR manažérka festivalu Hory a mesto, ktorý sa v Bratislave uskutoční 6.-10. apríla.

Všetky štyri ocenené filmy na VIMFF (skončil sa len 22. februára): K2 - Dotknúť sa neba, Operation Moffat, Citadel, Metronomic - sú európskymi snímkami o lezení a budú na Slovensku uvedené po prvý raz. Okrem filmov z Kanady a USA ponúkne festivalový program aj španielske, talianske, švajčiarske, nórske, švédske a poľské snímky, ale aj tituly z Južnej Afriky či Nového Zélandu.

Film Elizy Kubarskej K2 - Dotknúť sa neba, čerstvý nositeľ ceny Grand Prix z VIMFF 2016, rozpráva príbeh rakúskeho himalájistu, filmára, fotografa a publicistu Kurta Diembergera a jeho tragického dňa na jednej z najnáročnejších osemtisícoviek. V roku 1986 vystúpil so svojou dlhoročnou životnou družkou Julie Tullis na K2 a pri zostupe sa stala tragédia, búrka ich na päť dní uväznila vo výške 8000 metrov a Julie Tullis od vyčerpania zomrela. Dolu sa podarilo zísť len dvom horolezcom. Vyše hodinová snímka zaznamenáva práve túto osudnú udalosť prostredníctvom návratu štyroch detí obetí do základného tábora tejto osemtisícovky. Porota v Kanade ohodnotila film ako "emočne silný a dôležitý príbeh, ktorý ponúka viacero odpovedí z rôznych uhlov pohľadu na životne dôležité otázky, týkajúce sa lezenia, života a smrti". Festival uvedie snímku za osobnej účasti Kurta Diembergera a Elizy Kubarskej v rámci sekcie Vysoké hory.

Dokument Operation Moffat získal vo Vancouveri cenu v kategórii Horská kultúra, bratislavský festival ho uvedie v sekcii Skala. Vychádza z pestrého lezeckého života prvej britskej horskej vodkyne Gwen Moffat. Režiséri Claire Carter a Len Randall prechádzali jej trasy, preplávali či naboso liezli cez jej obľúbené miesta, akoby ju nasledovali v jej dobrodružnej a nebezpečnej ceste.

Cenu za najlepší lezecký film získal na tohtoročnom VIMFF britský film Citadel režiséra a známeho dobrodruha Alastaira Leeho. Držiteľ viac ako 80 medzinárodných ocenení sa tentoraz pustil do projektu s cieľom posunúť hranice horského filmu a zachytiť ťažké vysokohorské lezenie ako nikdy predtým. Využíva najnovšie technológie v kombinácii s inovatívnou víziou. Film Citadel je ako prvý horský film nakrútený v zatiaľ najvyššej kvalite 4K. Citadel je 3000 metrov vysoký vrchol nedotknutej časti Aljašky, prezývaný tiež Horský Boh, krásne a životunebezpečné miesto s nehostinným počasím a častými lavínami. Film zachytáva prvovýstup na túto horu, ktorý absolvovali Matt Helliker a Jon Bracey, jedna z najúspešnejších britských dvojíc alpského lezenia.

Diváci sa môžu tešiť aj na francúzsky film Metronomic, v ktorom uvidia lietajúcich a skákajúcich športovcov a akrobatov, ktorých poznajú z filmu Verím, že dokážem lietať. Metronomic dostal v Kanade Cenu poroty, ktorá snímku zhodnotila: "Spojenie úžasne kreatívnych, nadmieru zohratých a v rôznych smeroch talentovaných ľudí urobilo z tohto filmu mimoriadne zábavný a nevšedný horský lezecký film."

Festival Hory a mesto sa bude konať v multiplexe Cinema City v nákupnom centre na pravom brehu Dunaja.