Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Festival Hory a mesto otvorí len 13-ročná lezkyňa Vanda Michalková

Na snímke skalná lezkyňa Vanda Michalková počas tlačovej konferencie k pripravovanému festivalu Hory a mesto, 23. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Festival Hory a mesto (6. - 10. 4.) sa bude konať v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.

Bratislava 23. marca (TASR) - Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto predstaví mladú krv slovenského horolezectva i nové slovenské filmy. Návštevníkov zoznámi aj s domácimi vodákmi, surfermi, cyklistami a ich výkonmi. Po prvý raz v 17-ročnej histórii festivalu bude zastúpené potápanie, ktoré bude reprezentovať mladá freediverka Katarína Linczényiová. "Budem mať prednášku o freedivingu ako športe, veľa ľudí ho vníma niečo ako Magická hlbočina, nemá predstavu, že je to šport, v ktorom sa robia majstrovstvá sveta a práve Slováci a Česi sú jedni z najlepších na svete," uviedla dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Katarína Linczényiová, reprezentantka SR v nádychovom potápaní, držiteľka hĺbkových národných rekordov.

Na najväčšom outdoorovom festivale na Slovensku bude rozprávať o tom, s čím zápasí v hĺbke takmer 100 metrov pod hladinou mora. Freediving predstaví tiež ako životný štýl plný dobrodružstva. "Vďaka freedivingu môžeme objavovať miesta, o ktorých sme pred 20 rokmi mohli len čítať v časopise National Geographic, a teraz máme možnosť zažiť to dobrodružstvo, cestovať a ísť za zážitkami, ktoré človeka pozitívne ovplyvňujú," doplnila športovkyňa, ktorá už stihla žiť a potápať sa v Egypte, Austrálii, Karibiku. Katarína Linczényiová svoj šport predstaví v multimediálnej prezentácii Freediving - potápanie na jeden nádych bez použitia externých prístrojov vo štvrtok 7. apríla o 20.30.



V bloku Slovenská Patagónia uvedie festival dve významné expedície slovenských lezcov, ktoré zaznamenali úspešné prvovýstupy a písali o nich aj zahraničné médiá. Jožo Krištoffy, Martin Krasňanský, Vlado Linek, Ján Smoleň, Michal Sabovčík patria k špičke slovenského lezenia a majú už za sebou mnohé výrazné lezecké počiny. Trojica Krištoffy - Krasňanský - Linek priblíži návštevníkom festivalu januárový prvovýstup najťažšej voľnej línie v patagónskej oblasti Cocharmo, Smoleň a Sabovčík prvovýstup na Cerro Fitz Roy. Ich multimediálna prezentácia bude nielen o novej slovenskej 13-dĺžkovej ceste s názvom Asado.

Najmladšou hostkou v histórii festivalu Hory a mesto je Vanda Michalková. "Posúva hranice slovenského ženského skalného športového lezenia do nebotyčných výšin, má pred sebou vynikajúcu kariéru, možno budeme mať na Slovensku o pár rokov svetovú lezkyňu, niekoho, kto bude posúvať hranice svetového športového lezenia," povedal pre TASR Alan Formánek, programový riaditeľ festivalu. Ten otvorí svojou prezentáciou práve talentovaná, len 13-ročná lezkyňa z Bratislavy. Mala iba deväť rokov, keď vyliezla na svoj vek náročnú cestu Žltá stienka na Pajštúne, o čom bol nakrútený aj krátky film. Vanda vlani v novembri vyrovnala slovenský ženský rekord na skalách obtiažnosti 8b+ v Slovinsku. O tejto ceste a lezeckých začiatkoch porozpráva v prezentácii s názvom Sonce v Missing Linku, ktorá festival odštartuje v stredu 6. apríla o 19.00.

Súťažná filmová prehliadka premietne osem slovenských filmov. Po prvý raz sa na Hory a mesto predstavia filmári Ivan Mrnčo - Juraj Kořínek (Bokami) a Petra Geletová (Neviditeľná hora) či Michal Csáder (The Right Place - Sao Miguel). "Prinášame aj lezecký film Kaľamárka, je to dlho pripravovaný film Martina Grajciara o kultovej oblasti nad Detvou, Mekke slovenského lezenia. Martin okrem pekných záberov urobil aj veľkú prácu na vyspovedaní všetkých pamätníkov, priekopníkov lezenia v tejto oblasti," priblížila premiérový film festivalu jeho dramaturgička Natália Bokníková. Etablovaný režisér horských filmov Braňo Molnár prihlásil dva filmy - Biele objatie, v ktorom spracoval tému lavíny, a snímku Vo vetre kopýt, ukážku netradičného a vo svete ojedinelého chovu koní vo voľnej prírode v prostredí Muránskej planiny a Slovenského raja.

Festival Hory a mesto (6. - 10. 4.) sa bude konať v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.