Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Kultúra

Festival Hudba Trnave je poctou hudobnému nástroju viola

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Hudba Trnave dáva každý rok priestor špičkovým slovenským interpretom a aj dielam slovenských autorov.

Trnava 3. novembra (TASR) - Trnavská Synagóga - Centrum súčasného umenia bude počas víkendu 11. a 12. novembra hostiť 21. ročník festivalu Hudba Trnave. Rok 2023 je na podujatí venovaný hudobnému nástroju viola, informoval organizátor festivalu Moyzesovo kvarteto.

Hudba Trnave dáva každý rok priestor špičkovým slovenským interpretom a aj dielam slovenských autorov. Býva poctou jednému nástroju, v priebehu rokov to boli husle, kontrabas, fagot, hoboj, flauta, violončelo, klarinet, v posledných ročníkoch cimbal, harfa a lesný roh.

Ako prvé bude v tomto ročníku na programe sobotné koncertné vystúpenie Moyzesovho kvarteta s violistom Róbertom Lakatosom, netradične už o 15.00 h odznejú skladby Alexandra Moyzesa, Ladislava Kupkoviča a Wolfganga Amadea Mozarta. V nedeľu sú pre poslucháčov pripravené dva koncerty. O 16.00 h sa predstaví so sólovým recitálom prvý violista Slovenskej filharmónie Martin Ruman. Na programe sú diela pre sólo violu Johanna Sebastiana Bacha, Franza Antona Hoffmeistera, Henriho Vieuxtempsa, Igora Stravinského, Ilju Zeljenku a Benjamina Brittena. O 18.00 h bude nasledovať koncert Moyzesovho kvarteta s violistom Petrom Zwiebelom, na ktorom uvedú skladby Pavla Bagina, Franza Schuberta a Antonína Dvořáka.

Festival vznikol v roku 2003, vstupné na koncerty je dobrovoľné.