Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Festival Jeden svet ponúkne tento rok 28 filmov a viaceré besedy

Na archívnej snímke sa riaditeľ festivalu Ivan Sýkora prihovára divákom. Prievidza, 20. marca 2014. Foto: TASR

Jeden svet v Prievidzi sa zameriava na extrémizmus, sýrskych utečencov, divokú prírodu v Tatrách, či arabský život. Sobota bude patriť deťom.

Prievidza 13. marca (TASR) - Dvojicou snímok o vojnových konfliktoch a besedou s novinárkou Petrou Procházkovou, ktorá v nich účinkuje, začal dnes podvečer v Prievidzi filmový festival Jeden svet. Jubilejný desiaty ročník podujatia bude hostiť tamojší dom kultúry do soboty 18. marca.

"Program je ako vždy bohatý, máme pred sebou šesť dní, 28 filmov, dá sa povedať osem hostí. Sú to témy utečenci, to, čo je aktuálne - extrémizmus, to je nová téma, samozrejme, chceme to poňať aj trošku komplexnejšie, stav prírody u nás na Slovensku alebo aj celkovo, ako si stojí planéta," povedal riaditeľ festivalu v Prievidzi Ivan Sýkora.

Program filmového festivalu sa tento rok dotkne aj tém života v arabských krajinách či Ruska, Ukrajiny a Slovenska. "Myslím si, že tento ročník bude zaujímavý v tom, že my sa bavíme o tom, že vznikli nejaké ploty okolo nás, v našich hlavách, a my by sme boli radi, aby festival prispel k tomu, že tie ploty minimálne zbúrame alebo zneistíme," poznamenal riaditeľ festivalu.

Témy podľa neho spája to, že každá z nich je skutočnou hodnotou. "My to tak vnímame a bol by som rád, keby to tak vnímali aj naši diváci. Chcel by som, aby im to pomohlo nájsť v tomto rozochvenom svete svoj postoj," povedal.

Jeden svet v Prievidzi sa v utorok 14. marca zameria na fenomén extrémizmu, hosťom bude bloger Ján Benčík, ktorý monitoruje vyjadrenia pravicových extrémistov na internete. V stredu 15. marca sa dotkne sýrskych utečencov, hosťom bude cestovateľka Edita Bednárová, ktorá pomáhala na začiatku tohto roka v Libanone. Divokú prírodu v Tatrách priblíži snímka o nej a rozprávanie filmára Erika Baláža vo štvrtok 16. marca, arabský život v piatok 17. marca fotograf Alan Hyža.

Detským divákom bude patriť festivalový program v sobotu 18. marca dopoludnia, pre ktorých pripravili organizátori štyri kratšie dabované dokumenty Jeden svet deťom. Podujatie v tento deň popoludní zakončí rozprávanie filmára Pavla Barabáša o stave našej planéty. Podvečer bude patriť aj trom jeho snímkam: Bhután - Hľadanie šťastia, Suri a Sloboda pod nákladom.

Do plánovaného programu festivalu sa pre iné povinnosti nedostal analytik Alexander Duleba, diskusia na tému Ruska, Ukrajiny a Slovenska, ktorej bude hosťom, bude preto v stredu 22. marca v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi.

Festival Jeden svet v Prievidzi organizuje občianske združenie Berkat, jeho organizátorom na Slovensku je občianske združenie Človek v ohrození.