Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival Jeden svet uvedie svetovú premiéru filmu Na sever

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

Film rozpráva príbeh skupiny českých židovských tínedžerov, ktorí počas druhej svetovej vojny odchádzajú "na sever".

Bratislava 27. novembra (TASR) - Česko-izraelský film Na sever uvedie vo svetovej premiére 16. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý sa vo štvrtok (26.11.) začal v Bratislave. Film rozpráva príbeh skupiny českých židovských tínedžerov, ktorí počas druhej svetovej vojny odchádzajú "na sever". Bez rodičov, učiteľov, dospelých - majú iba sami seba navzájom. Začína sa ich najväčšie životné dobrodružstvo. Strávia spolu štyri roky v Dánsku, v oáze pokoja uprostred besniacej vojny. Iba vďaka tomu sa im podarí prežiť apokalypsu a začať nový život. Po 70 rokoch od svojho odchodu sa rozhodli rozpovedať svoj príbeh.

Režisérka Nataša Dudinski na margo filmu povedala: "Je to príbeh o dospievaní v cudzej zemi, ktorá sa nebála otvoriť utečencom. Príbeh o náhlej strate domova a blízkych a o zžívaní sa s novou kultúrou a spôsobom života. Je to tiež príbeh o záchrane. Vtedy, podobne ako aj dnes, to až na svetlé výnimky neboli vlády, ktoré pomáhali utečencom, ale hlavne jednotlivci. Vďaka nim však môžu traumatické utečenecké príbehy končiť happyendom."

Česko-izraelský dokument Na sever premietne filmový festival Jeden svet v pondelok 30. novembra o 19.30 v Kine Mladosť.

Autorkou námetu je česká novinárka Judita Matyášová, ktorá objavila tento úplne zabudnutý príbeh v roku 2010. Jej kniha "Přátelství navzdory Hitlerovi" venovaná osudom 80 českých židovských detí, ktoré na jeseň 1939 odišli do Dánska, kde sa ich ujali pestúnske rodiny, prežili tam štyri roky, a potom museli ujsť do Švédska, sa stala bestsellerom v Českej republike. V roku 2013 získala cenu Arnošta Lustiga. Výstava publicistky Judity Matyášovej s názvom Sofiina voľba po česky je aktuálne v Múzeu židovskej kultúry v Bratislave, potrvá do 30. januára 2016.