Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival Nová dráma/New Drama 2018 otvoria Debris Company s Wow!

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

Novinkou 14. ročníka festivalu je nesúťažná programová sekcia Nájdená budúcnosť, ktorá prezentuje projekty tvorcov najmladšej generácie.

Bratislava 14. mája (TASR) - Zaujímavé spojenie pohybového divadla a filozofickej básne Eugena Gindla - inscenácia Wow! v podaní Debris Company otvorí v pondelok divadelný festival Nová dráma/New Drama 2018. Na podujatí, ktoré potrvá v bratislavských divadlách do 19. mája, zabojuje o ceny celkovo desať inscenácií súčasnej slovenskej a svetovej drámy.

Okrem vizuálne silnej inscenácie, ktorá pracuje s esenciami vzniku života a jeho zákonitostí, ďalej v súťažnom programe figuruje Činohra SND s hrou Elity, performancia Hra na budúcnosť_Subjective Future autorky Petry Fornayovej, Divadlo Astorka Korzo '90 s inscenáciou Lásky jednej plavovlásky, Divadlo A. Bagara v Nitre uvedie hru Ľudia, miesta a veci, Mestské divadlo Žilina titul Neznesiteľne dlhé objatia, Divadlo Petra Mankoveckého sa predstaví s hrou Oedipus Rex, OZ per. ART s hrou Pľúca, GAFFA OZ s inscenáciou Pomaly plynúce dni a Divadlo Stoka s hrou Postfaktótum a Debris Company s WOW!.

Patrónom festivalu, ktorý uvíta vyše 60 hostí zo zahraničia, je nemecký dramatik Roland Schimmelpfennig, ktorý festival otvorí svojím posolstvom a v utorok (15. 5.) o 10.00 v Štúdiu 12 povedie masterclass pre divadelníkom. Sekcia Focus je zameraná na divadlo a drámu z Chorvátska. Predstaví sa nej HKD Teatar Rijeka s inscenáciou známeho režiséra Olivera Frljića Aleksandra Zec. Theory Event ponúkne prednášku Darka Lukića aj teatrologičky Željky Turčinović a prezentáciu divadelnej hry Tri zimy za účasti autorky Teny Štivičić.

Aj tohto roku sa počas festivalu uskutoční medzinárodná konferencia, ktorá s témou Divadlo v konfliktných zónach bude pre Slovensko prvým pokusom analyzovať možnosti a vplyvy divadla v bojových oblastiach. Svoje príspevky budú prezentovať (17. 5.) v Štúdiu 12 napríklad ugandská pedagogička, divadelná teoretička a režisérka Jessica Kaahwa, iránsky režisér a spisovateľ Mehrdad Rayani-Makhsous či sudánsky režisér a herec, ambasádor UNESCO pre konfliktné zóny Ali Mahdi Nouri. Konferencia sa koná pod záštitou Medzinárodného divadelného inštitútu ITI.

Tradične je vo festivalovom programe Trojboj - finále súťaže pôvodných dramatických textov Dráma 2017. Na divákov opäť čaká ochutnávka najnovšej drámy a náznakov jej javiskového spracovania v podobe inscenovaného čítania. V rámci diskusie s dramatikmi vystúpi chorvátska prekladateľka Nikolina Židek.

Novinkou 14. ročníka festivalu je nesúťažná programová sekcia Nájdená budúcnosť, ktorá prezentuje projekty tvorcov najmladšej generácie.

Predstavenia sa odohrajú v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, SND a Divadle Astorka Korzo '90. Taktiež sa budú konať v A4 - priestore súčasnej kultúry, Divadle Stoka, Divadle Lab, Moyzesovej sieni UK a Novej Cvernovke. Vstup na akcie sprievodného programu je zdarma. Viac informácii nájdu záujemcovia na www.novadrama.sk.